Naar nu blijkt heeft niet alleen Creative op 15 mei een rechtszaak tegen Apple aangespannen, wegens inbreuk op patentnummer 6.928.433. De Mac-producent heeft op dezelfde dag de tegenaanval geopend. Apple klaagt de Amerikaanse Creative Labs-divisie nu aan omdat diens mp3-spelers inbreuk zouden maken op vier patenten van de producent van de Ipod.

Ook de zaak die Creative onlangs aanspande, heeft betrekking op een patent dat technologie voor een mp3-speler beschrijft. Een woordvoerder van Creative zegt dat Apple nooit iets over een rechtszaak heeft laten doorschemeren tijdens eerdere onderhandelingen.

"We hebben gesprekken gevoerd met Apple in pogingen om tot vriendelijker oplossingen te komen", zegt Phil O'Shaugnessy van Creative. "Op geen enkel moment tijdens die gesprekken of op enig ander moment heeft Apple de patenten genoemd die het nu opvoert in zijn rechtszaak."

Volgens analisten is de zaak die Creative tegen Apple aanspande, bedoeld om de aandacht af te leiden van de pogingen van het bedrijf om weer winstgevend te worden, zo meldt de International Herald Tribune. De twee zaken waarin Creative nu tegenover Apple in de rechtbank staat, doen die pogingen om weer in de zwarte cijfers te komen geen goed, zo merkt de Tribune op.