Apple bouwt verder aan Siri, de slimme virtuele assistent voor iPhone en iPad. De meest in het oog springende functie is de integratie van Bing, de zoekmachine van Microsoft. Tot nog toe heeft Siri geen zoekmachine ingebakken: als het geen antwoord weet, dan wordt een zoekactie gedaan in de standaardzoekmachine in de Safari-browser, en dat is tot nog toe Google.

In de komende generatie blijft de gebruiker echter binnen de Siri interface, en zal Bing voor de zoekresultaten zorgen. Dat maakte Apple bekend op het ontwikkelaarscongres WWDC. Microsoft bevestigt de deal in een blogpost. Het ziet er naar uit dat de Siri-gebruiker niet van zoekmachine zal kunnen wisselen, zoals wel het geval is in Safari. Die mobiele browser krijgt overigens geen apart zoekveld meer, dat wordt de adresbalk.

Google van vriend tot vijand

Apple tracht de voorheen innige banden met Google te verbreken. Vorig jaar gooide het onverwacht Google Maps uit iOS voor een eigen kaartendienst, die echter verre van af en accuraat was. Google probeert op eigen kracht zijn positie op iOS te versterken door onderlinge integratie Google-apps, waaronder de Siri-rivaal Google Now, Maps en Chrome.

Naast Bing gaat Siri nu ook informatie van Twitter en Wikipedia integreren en kan het meer taken uitvoeren, zoals terugbellen. De nieuwe Siri zit in iOS 7, dat in het najaar uitkomt. De virtuele assistent is echter alleen beschikbaar op de laatste twee iPhone en iPad-versies. Nederlands wordt nog steeds niet ondersteund.