De kubusvormige PowerMac G4 Cube, aan elke zijde zo'n 25 centimeter lang, is krap een jaar op de markt. Tijdens MacWorld in New York werd het apparaat in juli vorig jaar als nieuw paradepaardje van het Apple-assortiment gepresenteerd.

Maar met de verkoop heeft het nooit echt willen vlotten. De eerste opwinding rondom de computer was in de periode van juli tot september vorig jaar nog goed voor een aantal van 117.000 verkochte Cubes. Het kwartaal erop was dat aantal gezakt tot 29.000. In de eerste drie maanden van dit jaar werden nog slechts 12.000 Cubes verkocht, volgens gegevens van Solomon Smith Barney.

Apple erkende in februari dat het bedrijf had verwacht drie keer zoveel Cubes te verkopen als het geval was. De magere verkoopcijfers gaven al snel voeding aan de de geruchten dat Apple de computer weer uit het assortiment zou nemen. Die geruchten werden nog versterkt door een bericht van de Britse publicatie MacUser dat Apple het ontwikkelingsteam voor de Cube had opgeheven.

Apple heeft enkele malen met prijsverlagingen geprobeerd de vraag te stimuleren, maar dat mocht niet baten. Volgens analisten is Apple er niet in geslaagd voor de Cube een duidelijke doelgroep aan te spreken. De professionele gebruiker opteerde voor de reguliere PowerMac G4 minitower, terwijl de thuisgebruiker de voorkeur gaf aan de iMac-serie.

De computer, die meerdere prijzen voor het ontwerp won, werd bovendien in het beginstadium geplaagd door enkele technische problemen. Zo werkt de aan/uit-knop met een sensor die reageert op de elektriciteit die door de vinger van de gebruiker stroomt. De sensor was echter iets te gevoelig, waardoor het apparaat nog wel eens onbedoeld uitging.

In een persbericht zegt Apple dat er 'een kleine kans' is dat in de toekomst een opgewaardeerd model uitgebracht zal worden. Plannen in die richting heeft het bedrijf op dit moment echter niet. Volgens Guernsey-analist Chris LeTocq laat het verdwijnen van de Cube een gat in het productaanbod van Apple achter. "De vraag is nu wat het bedrijf consumenten te bieden heeft die meer willen dan een iMac?", aldus LeTocq.