Apple-baas Steve Jobs maakte woensdagavond een einde aan een jarenlange stroom van geruchten over Apple's tablet. Het dunne touchscreen-apparaat heet de iPad. Het is volgens Jobs een mobiel apparaat, precies tussen laptop en smartphone in.

De Apple-baas noemde mini-laptops "in niets beter" dan laptops of telefoons. De iPad moet de netbooks van Apple's computerconcurrenten wegvagen. "Mini-laptops hebben geen bestaansrecht."

Eigen chip

Het apparaat heeft een 9,7 inch multitouchscreen met LED-achtergrondverlichting en een kijkhoek van 178 graden. Hij werkt met een door Apple zelf ontworpen processor met een kloksnelheid van 1GHz. Deze A4-chip noemt Apple een nieuwe-generatie 'system-on-a-chip'. De processor gebruikt de ARM-architectuur en is gebasseerd op technologie van PA Semi, een bedrijf dat Apple in april 2008 heeft overgenomen.

De iPad is 1,27 cm dik en weegt 0,7 kilogram. Apple verkoopt het apparaat in versies met 16, 32, 64 GB opslagcapaciteit. De iPad beschikt ook over WiFi (n-variant) en drie van de zes modellen hebben 3G-ondersteuning. Verder heeft het apparaat aan boord: Bluetooth 2.1, speaker, microfoon, accelerometer en digitaal kompas.

De iPad haalt een werktijd van 10 uur op één acculading. De standby-tijd bedraagt een maand. Volgens Apple kan de iPad duizend keer worden opgeladen zonder merkbare afname van de accucapaciteit. De iPad heeft geen camera en draait op iPhone-software 3.2. Adobe Flash werkt niet op het apparaat, dat ook niet beschikt over een SD-kaartslot of een USB-poort.

Prijzen en 3G

De goedkoopste versie, met 16 GB en alleen WiFi, kost in de VS 500 dollar. De 32 GB- en 64 GB-edities zonder 3G kosten respectievelijk 600 en 700 dollar. Deze drie modellen zijn over 60 dagen in diverse landen te koop, zo maakte Jobs bekend. De Nederlandse prijzen waren op het moment van schrijven nog onbekend. De drie modellen met 3G aan boord kosten 630, 730 en 830 dollar en verschijnen over 90 dagen in de VS. De modellen met 3G hebben plaatsbepaling via assisted-GPS en zendmastgegevens.

Informatie over de beschikbaarheid van de 3G-modellen buiten de VS maakt Apple pas rond juni bekend. Wel is Nederlands een van de negen ondersteunde talen, die Apple vermeldt op zijn iPad-site.

Apple verkoopt ook 3G-abonnementen bij de iPad. Het bedrijf sloot in de VS hiervoor een overeenkomst met AT&T. Een databundel van 250 MB kost 15 dollar per maand, het onbeperkte abonnement kost 30 doller per maand (onbeperkt). Gebruik van Wifi-hotspots van AT&T is gratis.

Als accessoires voor de iPad verkoopt Apple een extern keyboard, die ook als oplaaddock voor de iPad fungeert. Een andere accessoire is een case die tevens als standaard dienst doet. Als laatste is er een adapter verkrijgbaar die aansluiten van usb-apparaten zoals camera's mogelijk maakt.

Zowel iPhone- als iPad-apps

De iPad kan overweg met de 140.000 apps voor de iPhone en iPod Touch, maar heeft ook nieuwe, eigen applicaties. Apple heeft twaalf speciale iPad-programma's gemaakt voor onder meer agenda, foto's, e-mail, iTunes, YouTube en Google Maps.

Bestaande iPhone-apps worden uitvergoot op de iPad. Gebruikers kunnen er ook voor kiezen ze op de originele iPhone-resolutie te draaien. Ontwikkelaars kunnen nu ook grotere versies speciaal voor de iPad maken. Apple zal deze speciale apps met een eigen markering aanduiden in de App Store. Het bedrijf heeft hiervoor een nieuwe user-interface ontworpen en bracht daarom woensdagavond direct een software-ontwikkelpakket (SDK) uit voor de iPad.

E-books en kranten

Steve Jobs kondigde tegelijk een nieuwe Apple-applicatie voor e-books aan, iBooks. Via de iBook Store, een nieuw onderdeel naast de App Store en de iTunes Store, kunnen gebruikers direct digitale boeken kopen en downloaden op hun iPad. Apple werkt hiervoor samen met vijf grote Amerikaanse uitgevers, waaronder Harper Collins en Penguin. Apple gebruikt de ePub-standaard die ook Nederlandse uitgevers hanteren.

Daarmee is iBooks een grote concurrent voor Amazons Kindle, dat een eigen e-bookformaat gebruikt. Maar de Kindle beschikt over een eInk-scherm dat even prettig leest als papier, terwijl de iPad een lcd-scherm heeft.

Krantenuitgevers zien wel brood in Apple's tablet. De New York Times heeft een van de eerste iPad-applicaties gemaakt. De iPhone-app van de krant is al drie miljoen keer gedownload en de verwachtingen voor de iPad-app zijn hooggespannen. Volgens Martin Nisenholtz van de New York Times komt de iPad dicht in de buurt van het lezen van een papieren krant. Het apparaat doet daar nog een schepje bovenop: gebruikers kunnen onder meer de lettergrootte aanpassen en inzoomen. Ook voegt de krant filmpjes toe bij de artikelen.

iWork

Het kantoorpakket iWork komt ook beschikbaar in een versie voor de iPad. Er zijn programma's voor presentaties (KeyNote), tekstverwerking (Pages) en spreadsheets. De apps kosten 10 dollar per stuk of 30 dollar voor het hele pakket. Net als een iPhone kan de iPad via iTunes muziek, video's, foto's, tv-programma's, contacten, agenda-items, bookmarks en applicaties synchroniseren met desktops.

In de spotlight tijdens de iPad-presentatie stond ook Steve Sprang, de ontwikkelaar van de app Brushes, waarmee iPad-gebruikers kunnen tekenen. De aankondiging van Apple bevatte een kleurrijke verwijzing naar deze applicatie. Brushes werkt ook met pop-up menu's, waardoor de iPad-app overkomt als een gewoon desktopprogramma.

Voor op de bank

Websites bezoeken met de iPad voelt volgens Jobs 'intiemer dan met een laptop'. "Dit is de beste browse-ervaring die je ooit hebt gehad", aldus de topman. Het virtuele toetsenbord op het grote touchscreen ziet er hetzelfde uit als op de iPhone alleen dan groter. "Het typt heerlijk", vindt Jobs, die tijdens de presentatie niet foutloos tekst invoerde. Typen gaat met het virtuele toetsenbord.

De Apple-baas zat gedurende zijn presentatie geruime tijd op de bank met de nieuwe iPad op zijn schoot. Dat is de duidelijk plek waar de tablet zijn waarde moet bewijzen ten opzichte van laptop en smartphone.

Hype

De hype rond het nieuwe Apple-apparaat bereikte afgelopen weken ongekende hoogte. Al maanden gingen er berichten over de komst van de tablet. Als mogelijke namen werden ook iSlate en iTablet genoemd.

Enkele andere elektronicamerken hebben onlangs ook hun nieuwste internettablets getoond. Zo werkt HP aan zijn 'Slate', die op Windows 7 draait, en komt Dell met een Android-tablet. Andere grote fabrikanten, zoals Acer, gaven recent toe hun plannen op tabletgebied te laten bepalen door de bekendmaking van Apple.

250 miljoen iPods

Van de iPod verkocht het bedrijf al meer dan 250 miljoen stuks, maakte Jobs woensdagavond bekend. De iPhone ging 43 miljoen keer over de toonbank. In het laatste kwartaal van 2009 verkocht Apple al 8,7 miljoen iPhones, een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Update:

Prijzen en beschikbaarheid toegevoegd. Nederlands is een van de negen talen die de iPad ondersteunt. Meer details toegevoegd.