In plaats van Jobs zal Philip Schiller vice president marketing de openingskeynote geven voor de beurs. In een bericht laat Apple weten dat beurzen inmiddels een verwaarloosbaar deel uitmaken van de manier waarop het bedrijf in contact komt met klanten.

Eerder trok Apple zich terug uit onder andere Macworld New York, Macworld Tokyo en de Apple Expo in Parijs. Macworld in San Franscisco, dat gezien wordt als het hoofdevenement, kan na dit jaar eveneens niet meer rekenen op de aanwezigheid van Apple.

Apple baas Steve Jobs presenteerde tijdens het evenement altijd nieuwe producten zoals de iPod, iPhone, MacBook Air en iTunes. Deze presentaties bewaarde hij altijd voor het laatst en werden ingeleid door de zin: "And then there's one more thing." De mac-fans zullen dit moment vanaf nu moeten missen.

Nooit meer one more thing

"Ieder jaar stappen bedrijven uit het evenement om verschillende redenen", aldus een statement van organisator IDG World Expo. "In het huidige economische klimaat zijn dit soort terugtrekkingen niet erg opvallend. Het is belangrijk om te begrijpen dat Macworld ongeveer evenveel bezoekers zal trekken als vorig jaar. Er zijn nog steeds zo'n 500 bedrijven aanwezig die producten ontwikkelen voor Mac's."

Nu bekend is dat Apple niet meer meedoet is het grote speculeren over de beweegredenen van het bedrijf begonnen. Plus natuurlijk de vraag waarom Steve Jobs ook het komende congres al heeft afgezegd.

Het en der wordt gesuggereerd dat de Apple topman weer kampt met een kwakkelende gezondheid. Boze tongen beweren ook dat het bedrijf zich helemaal terug zou willen trekken om de druk om ieder jaar met iets nieuws te komen te ontwijken. PC World grapt dat Jobs niet te vaak publiekelijk mag verschijnen omdat zijn Fair Play DRM het niet toelaat.