Een aantal Amerikaanse Staten werkt aan een wettelijk repareerrecht om consumenten te motiveren hun defecte toestellen te repareren om zo de afvalberg aan gadgets te verminderen. Volgens de Huffington Post ziet Apple zulke maatregelen niet zitten en lobbyt het bedrijf actief tegen dit soort amendementen.

Lijmlagen en obscure schroefjes

Onder de geplande maatregelen zouden fabrikanten van notoir onrepareerbare tech als Apple, Microsoft en HTC verplicht worden om onder meer reparatieinstructies beschikbaar te stellen. Ook is het dan afgelopen met lijmlagen, obscure schroefjes en andere maatregelen om hobbyisten te demotiveren de gadget uit elkaar te halen.

Reparatieblogs klagen sinds jaar en dag over de antireparatiemaatregelen van leveranciers van moderne technologie, met Apple voorop. De smartphonemaker probeert te voorkomen dat consumenten hun apparaten nog grondiger mollen en vervolgens alsnog ter reparatie aanbieden.

Maar hobbyisten klagen dat producenten dit alleen maar doen om meer geld uit consumenten te knijpen. Zo kunnen ze voor het vervangen van een versplinterd scherm bijvoorbeeld de volle mep vragen, in plaats van de productiekosten.

Een beter milieu begint bij smartphonemakers

Politici die de maatregelen proberen in te voeren doen bij HuffPo hun beklag over dat Apple dit voorjaar op een presentatie nog ruime aandacht besteedde aan duurzame initiatieven en het milieu een hogere prioriteit heeft gegeven, maar ondertussen achter de schermen actief milieumaatregelen probeert te saboteren. Volgens hen is dit voor fabrikanten een centenkwestie en verdienen ze nu te goed aan reparatie.