In totaal heeft Apple in het afgelopen kwartaal 26 miljoen iPhones verkocht, wat neerkomt op een stijging van 28 procent ten opzichte van dezelfde drie maanden een jaar geleden. Vergeleken met vorig kwartaal is er echter sprake van een flinke daling: toen verkocht Apple nog 35,1 miljoen iPhones. De verkoop van de iPad is over het afgelopen jaar sterker gegroeid dan die van de iPhone: met 84 procent naar 17 miljoen stuks. Vorig kwartaal wist Apple 11,8 miljoen tablets te verkopen.

2 miljard 'minder'

In het nu afgesloten kwartaal heeft het elektronicabedrijf een omzet van 35 miljard geboekt en een nettowinst van 8,8 miljard dollar. In hetzelfde kwartaal een jaar geleden was dat nog respectievelijk 28,6 miljard en 7,3 miljard. Analisten hadden echter voor dit kwartaal een omzet van 37,2 miljard verwacht.

Het belang van Mac-computers is al geruime tijd slinkende voor Apple. De verkoop van die machines is met een kleine 2 procent gegroeid, naar 4 miljoen verkochte systemen. Daarnaast heeft het nog 6,4 miljoen iPods verkocht, wat een daling van 10 procent is vergeleken met een jaar eerder. Bijna tweederde (62 procent) van Apple's verkoop komt van buiten de Verenigde Staten.

Cash uitkeren

De directieraad van Apple heeft besloten een cash dividend uit te keren aan aandeelhouders. Het bedrijf geeft op 16 augustus een 'beloning' van 2,65 dollar per regulier aandeel. Voor het nu lopende vierde kwartaal in Apple's boekjaar verwacht het bedrijf een omzet van 34 miljard dollar.