Apple heeft de oplossing voor de bug in iOS 6.1 die kan leiden tot verstopping in de Exchange-server gevonden. De recente problemen waarbij onnodige Exchange-logs voor een vertraagde server zorgden en voo sterk verminderde batterijduur, moeten met een nieuwe update (6.1.2) verleden tijd zijn. Andere bugs bij het codeslot en de volledige jailbreak blijken echter niet verholpen.

Update staat al klaar

Apple rolt de softwareupdate 'over-the-air' uit naar de iPhone (vanaf 3G), iPad (2 en later) en de iPod Touch vanaf de 4e generatie. iOS-eigenaren kunnen deze installeren via het instellingenmenu, waar de download onder het menu 'softwareupdate' klaar staat. Voor de update is minimaal 1 GB opslagruimte vereist.

De update richt zich alleen op de meest recente Exchange-problemen. 'De update verhelpt een probleem in Exchange-agenda's dat tot verhoogde netwerkactiviteit en een korte gebruikersduur van de batterij zou kunnen leiden", luidt de softwareomschrijving die Apple meestuurt.

De Exchange-problemen speelden specifiek op bij de koppeling tussen iOS 6.1 en Microsoft Exchange versie 2010 P1 of later, of Microsoft Exchange Online op Office 365. Reden voor veel bedrijven om over te gaan tot het blokkeren van iPhones en iPads om getroffen servers te ontlasten. Microsoft zelf adviseerde beheerder om iOS 6.1 op de werkvloer te blokkeren.

Omzeilen codeslot en jailbreak

De nieuwe versie lost daarmee niet alle bugs op. De onlangs ontdekte omzeiling van het codeslot via een complexe toetsencombinatie blijft voorlopig nog mogelijk. Daarmee kan iemand zonder de benodigde code oproepen uitvoeren, de belgeschiedenis wissen, contacten wijzigen en foto's bekijken.

Hetzeflde geldt voor de populaire Evasi0n-jailbreak, bedoeld voor zowel iOS 6.0 en 6.1. Volgens gebruikers en makers op Twitter blijft het kraken van het mobiele OS mogelijk. Na de jailbreak krijgen gebruikers zelf de root-rechten voor hun iDevice. Na de jailbreak krijgen gebruikers zelf de root-rechten voor hun iDevice. Daardoor kunnen ze zonder de gebruikelijke strikte toestemming van Apple applicaties downloaden.