Apple lijdt opnieuw verlies met de inzet van een breed multitouch-patent tegen Android. Aangeklaagden Samsung en Motorola maken geen inbreuk op het octrooi, oordeelt de rechtbank in Mannheim, meldt patentblogger Florian Müller.

'Triviaal' multitouchpatent

Het betreft patent EP2098948 op het regelen van multitouch input, om bijvoorbeeld te voorkomen dat ongewenste aanrakingen worden verwerkt. Apple zet hetzelfde patent in tegen HTC in Engeland en Samsung in Nederland.

In beide gevallen verloor Apple eveneens. In Den Haag delfde Apple het onderspit in kort geding vorig jaar augustus, waar twee weken geleden een vervolg op kwam met een bodemzaak. Eerder dit jaar maakte de Britse rechter gehakt van Apple's patent. Het octrooi is ongeldig, want het beschrijft triviale technologie voor het softwarematig selectief interpreteren van user input, al jaren gemeengoed, oordeelde judge Floyd.

De motivering van de Duitse rechter is nog niet bekend, maar het belooft voor Apple weinig goeds in de Haagse zaak. De uitspraak daar wordt 24 oktober verwacht.

Loopgravenoorlog gaat door

Volgende week vrijdag staat de volgende zitting Apple-Samsung in Den Haag op de rol. Dat gaat over een ander patent op het scrollen door een fotogalerij. Met dat patent won Apple vorig jaar wel van Samsung in kort geding, alleen Samsung kon met een simpele update inbreuk vermijden.