Terwijl de grote nederlaag van Samsung in de Amerikaanse rechtszaak nog nagalmt, scoort het Koreaanse bedrijf weer juridische punten tegen Apple elders. De rechter in Tokio vonnist dat Samsung geen inbreuk maakt op Apple's patent op het synchroniseren van muziek en video tussen apparaten en servers.

Apple heeft in Japan een verkoopverbod van verschillende Galaxy smartphones geëist, maar dat gaat dus niet door. Er staan nog verscheidene andere patentzaken tussen de twee kemphanen op de rol in Japan.

Zaken rollen wereldwijd door

En uiteraard elders. Ook in Zuid-Korea gaf de rechter onlangs Samsung grotendeels gelijk in een proces aangespannen door Apple. En zo kibbelen de twee grootste smartphonefabrikanten door in meer dan tien verschillende landen.

Over de belangrijkste zaak, die in de VS, zal in december verder worden gesteggeld. De rechter kan namelijk het oordeel van de jury geheel of gedeeltelijk terugdraaien. Ook moet ze beslissen of meer toestellen van Samsung in de ban moeten. Samsung heeft al aangekondigd met alle middelen terug te vechten. Behalve een hoger beroep betekent dat ook aanpassingen aan producten, zodat ze op de markt mogen blijven.

Deze strategie heeft Samsung al toegepast in onder meer Duitsland (met een aangepaste Galaxy Tab 10.1) en in Nederland (met een update van Android voor drie Galaxy smartphones).

Twee zittingen in Den Haag

Ook in Nederland gaat het juridische circus door. De zaak over de Galaxy Tablet ligt inmiddels bij de Hoge Raad. Voor september staan er twee bodemprocedures op de rol van Apple tegen Samsung. Deze gaan over dezelfde patenten die Apple vorig jaar inzette in kort geding: een multitouch patent ( EP2098948) waarop Samsung geen inbreuk maakte en het gepatenteerde scrollen door een fotogalerij op een aanraakscherm ( EP2058868), waarmee Apple wel won.