Het beheren van Macs op grote schaal doet Google niet met Apple-software. Management tools zoals Mac OS X Server en Apple Remote Desktop voldoen volgens Google niet. “Deze tools crashen wanneer je meer dan 50, 100 of zelfs 200 machines beheert. We kijken niet eens meer naar [Apple’s -red] enterprise management tools”, vertelt Google’s systems engineer Clay Caviness in een keynote op de LISA '13 conferentie.

Dan maar eigen tools

Hij suggereert dat het daverende succes van de op consumenten gerichte iPhones en iPads de aandacht van Apple misschien afleidt. Apple bouwt wel eens functies op speciaal verzoek van Google, maar soms duurt het simpelweg te lang voordat deze noodzakelijke dingen beschikbaar zijn.

Het Macintosh Operations-team van Google neemt daarom het heft in eigen hand. Bij het managen van de OS X-systemen gebruikt deze beheergroep een eigen set aan tools. Daaronder zitten Puppet voor de configuratie en Munki voor package management.

Maar verder gebruikt Google ook zelf ontwikkelde open source-tools: crankd (voor monitoring), Cauliflower Vest (ondersteuning voor Mac-encryptie FileVault 2 en het veilig stellen van tokens voor herstel) en CanHazImage. Die laatste, waarmee aangepaste Mac-images worden gemaakt, wil Google nog als open source uitbrengen.

De beheertools die Google inzet bij gebrek aan Apple-opties doen ook dienst voor het leger aan Linux-gebruikers in dienst bij de internetreus. Voor de bedrijfsdesktop zweert Google bij Ubuntu, met eigen aanpassingen. De Google-eigen variant van deze Linux-distibutie doet dienst voor al het personeel: van ingenieurs en software-ontwikkelaars, recruiters en managers, tot verkopers en koks.

Google is verslaafd aan de Mac

Want Google is verslaafd aan de Mac, zo blijkt uit de presentatie van de zoek- en cloudgigant. In één maand zijn er welgeteld 43.207 Apple-machines ingelogd op Google's bedrijfsomgeving. Misschien is dit wel het grootste netwerk van Macs ter wereld buiten Apple zelf.

Caviness: “Waar Macs ooit een klein onderdeel waren van de Google-vloot moeten gebruikers nu met een ondernemingsplan komen als ze een ander platform willen gebruiken.” Google-medewerkers mogen naast Mac intern ook Windows, Ubuntu en het eigen Chrome OS gebruiken.


De volledige presentatie waarin we Google's sys admins Clay Caviness and Edward Eigerman horen over Mac-beheer en de eigen tools: