Analisten hadden hun verwachting na de winstwaarschuwing van Apple eind december al verlaagd, maar ook die nieuwe taxaties wist de computermaker niet te halen. Apple neemt als gevolg van de magere cijfers voorlopig geen nieuwe medewerkers meer aan. Daarnaast zegt het bedrijf ook anderszins de komende tijd 'scherp op de kosten te gaan letten'.

Apple behaalde over het afgelopen, vierde kwartaal een nettowinst van 108 miljoen dollar tegen 111 miljoen dollar vorig jaar. De nettowinst in het afgelopen kwartaal was exclusief een eenmalige bate van 62 miljoen uit de verkoop van aandelen ARM Holdings. Wordt die meegerekend, dan is nog wel sprake van een winststijging.

De omzet nam met 40 procent toe tot 1,87 miljard dollar. Daarmee voldeed de computermaker aan haar eigen, verlaagde, verwachting.

Met een winst per aandeel van 30 dollarcent bleef het concern echter nog een dollarcent onder de verwachting van analisten. Voor de winstwaarschuwing van Apple eind september gingen zij nog uit van 46 dollarcent.

Daar komt nog bij dat volgens Apple ook het komend kwartaal teleurstellend zal zijn. Het bedrijf kampt met een overtollige voorraad. Voor het komend kwartaal verwacht het bedrijf nu een omzet van 1,6 miljard dollar en een 'kleine' winst.

De tegenvallende verkopen van Apples nieuwste paradepaardje, de kubusvormige Cube, drukte de omzet volgens CEO Steve Jobs dit kwartaal met 90 miljoen dollar. Vorige week kondigde Apple in de Verenigde Staten nog aan een korting van enkele honderden dollars op de door critici tot 'broodrooster' bestempelde computer te geven.

"De laatste paar jaar hebben we maar één product gehad dat niet aan de verwachtingen voldeed, en dat is de Cube", zo zei Jobs. Volgens de Apple-directeur heeft het bedrijf verder te maken met tegenvallende verkopen in de onderwijsmarkt. Traditioneel verkoopt Apple veel computers aan scholen en onderwijsinstellingen, maar het bedrijf verliest de laatste tijd terrein aan Dell.

Het aandeel Apple, waarvan de waarde na de winstwaarschuwing in enkele weken al bijna was gehalveerd, zakte na de resultaten nog verder weg. In de nahandel verloor het aandeel nog eens 15 procent tot 17 dollar.