Digitude klaagt onder andere HTC, LG, RIM, LG, Motorola, Samsung, Sony, Amazon en Nokia aan voor inbreuk op twee van zijn patenten. Het eist hierbij een importverbod voor apparaten van al die fabrikanten. Opvallend is dat Apple hierbij niet is aangeklaagd.

De iPhone-maker wordt niet genoemd in de aanklacht (pdf), die is ingediend bij de ITC (International Trade Commission). Digitude gebruikt voormalige Apple-patenten. Mogelijk zijn die overgedragen als onderdeel van een schikking na specifieke bedreiging van Apple door de patenttrol, speculeert ict-blog Techcrunch.

Strategische overeenkomst

De voormalige Apple-patenten 6208879 en 6456841 zijn eind november overgedragen aan het bedrijf Cliff Island LLC. Deze tussenpartij deelt een kantoor met Digitude. Cliff Island heeft het eigendom van de patenten een dag later weer doorgegeven aan Digitude.

De twee patenten waar Digitude nu mee schermt, zijn niet de enige die Apple heeft overgedragen aan Cliff Island. Dit jaar zijn er al twaalf patenten overgedragen. Al die patenten zijn pas eind april in handen van Apple gekomen. Rond diezelfde tijd kondigde Digitude in een persbericht (pdf) aan dat het bedrijf een strategische overeenkomst had gesloten met “een van de grootste consumentenelektronicabedrijven ter wereld". De naam van die partner is daarbij geheim gehouden.

Techcrunch publiceert ook een screenshot van de paperassen die zijn opgenomen in de ITC-aanklacht. Eén van de vertrouwelijke documenten heet “Digitude-Apple License Agreement."

Voor het karretje spannen

Onduidelijk is waarom de patenten zijn overgedragen. Volgens Techcrunch zou het onderdeel zijn van een schikking tussen Apple en Digitude. De patenttrol zou Apple hebben aangeklaagd voor schending van de andere patenten die de aanklager bezit.

Om een rechtszaak te voorkomen, zou Apple dan de patenten hebben overgedragen. In ruil daarvoor zou Apple weer licenties hebben gekregen op de overgedragen patenten, en op andere Digitude-patenten. Een andere verklaring luidt dat Apple het bedrijf gebruikt als stroman om zijn concurrenten aan te vallen, zonder zelf steeds slechte pers te krijgen. Digitude is in 2010 opgericht, met financiële steun van een investeringsmaatschappij.