2007 lijkt het jaar te worden voor de draadloze Ipod. Apple heeft een patentaanvraag (pdf) ingediend voor een eigen protocol waarmee 'draadloze media-apparaten mediabestanden kunnen downloaden, bewaren en kopen'.

Ook het reserveren van bestanden voor later gebruik, een beetje zoals het delen van bestanden met de Microsoft Zune, is onderdeel van de aanvraag.

De nieuwe Apple-vinding moet het mogelijk maken, een muziekbestand dat via een draadloos signaal wordt ontvangen, te herkennen en daarna te kopen. "Wanneer het muziekbestand wordt herkend, middels een vorm van audio of muziekherkenning, kan de gebruiker dit of bijbehorende muziekbestanden kopen", aldus de aanvraag. Het herkennen van de audio-sample gebeurt 'op een server waarnaar het muziekbestand is geüpload'.

Het patent betreft niet alleen muziekbestanden in mp3, mp4 of wav-formaat maar ook aiv en Quicktime-videoformaten evenals ebooks.

Een Ipod met draadloze communicatiemogelijkheden is al langer onderwerp van veel geruchten. Tot nu toe heeft Apple de komst van het apparaat nooit bevestigd. De nieuwe patentaanvraag maakt de komst van de draadloze Ipod echter zeer waarschijnlijk.