Apple kreeg net als Exxon en andere beursfondsen gisteren weer een flinke tik van de angstige belegger, maar het verlies van de iPad-maker was minder dan die van de oliegigant. De totale waarde van alle aandelen Apple, de zo geheten marktkapitalisatie, komt uit op 337,2 miljard dollar, tegen Exxons 330,8 miljard dollar.

Opmerkelijk voor een bedrijf dat in 1976 door Steve Jobs en Steve Wozniak is gestart met geleend geld van een Intel-directeur. Tegen het einde van de jaren negentig kwam het bedrijf in problemen, waarop Jobs 150 miljoen dollar moest lenen van nota bene Bill Gates (video) om het verliesgevende bedrijf weer op de rails te krijgen. Na de introductie van de iPod in 2001 ging het beter met Apple en de doorbraak kwam twee jaar later met iTunes.

iPhone sterk fundament

De huidige sterke positie rust op het enorme succes van de iPhone, die in 2007 op de markt kwam en de marktverhoudingen volledig overhoop haalde. De App Store en de iPad deden vervolgens de rest. In vijf jaar is Apple vanuit het niets alle traditionele spelers op de telecom- en mobiele computermarkt voorbijgestreefd. Sinds vorig jaar ook Microsoft, dat ooit het meest waardevolle bedrijf ter wereld was.

Apple heeft natuurlijk ook last van de huidige onrust op de financiële markten. Maandag verloor het bedrijf in één handelsdag 19 miljard dollar aan beurswaarde. Dinsdag krabbelden de koersen weer op en had Apple kortstondig de troon die sinds 2005 door Exxon werd bezet, in bezit. Woensdag verloor Apple 2,76 procent op zijn aandelen, maar dat was veel minder dan maandag. De totale Nasdaq ging met meer dan 4 procent onderuit.