Een Unique Device Identifier (UDID) is een uniek identificatienummer van elk iOS-apparaat. Apps gebruiken het UDID onder meer om advertenties op de persoon af te stemmen, bijvoorbeeld door te kijken naar welke apps de persoon nog meer heeft geïnstalleerd. Het UDID ligt politiek onder vuur vanwege privacyzorgen. Door apps van derden die het UDID gebruiken te weigeren wil Apple de privacy van gebruikers beter beschermen.

De eerste ontwikkelaars hebben afgelopen week te horen gekregen dat hun app niet in de App Store werd toegelaten vanwege het gebruik van UDID's, meldt Techcrunch. Andere ontwikkelaars kregen de mogelijkheid om gebruikers vooraf om toestemming te vragen UDID's te gebruiken. Het uitfaseren van UDID's voor app-ontwikkelaars was al in augustus door Apple aangekondigd.

iAds

Volgens Techcrunch zouden de eerste twee Apple-teams die apps controleren afgelopen week begonnen zijn met het weren van apps die UDID's gebruiken. De komende weken zouden steeds meer teams dat gaan doen, waarna het gebruik van het identificatienummer uiteindelijk helemaal taboe wordt voor externe ontwikkelaars. Hoe Apple zelf het UDID blijft gebruiken voor zijn eigen diensten zoals Game Center en advertentiedienst iAds is nog onduidelijk.

Alternatieven

UDID's worden momenteel gebruikt door bijvoorbeeld advertentienetwerken, gamediensten, aanbieders van webstatistieken en systemen om apps te testen, zoals TestFlight. Voor al dit soort toepassingen moeten ontwikkelaars nieuwe manieren vinden om gebruikers gemakkelijk te identificeren. Enkele bedrijven gebruiken hiervoor nu de Mac-adressen van Wifi-apparaten, waaraan echter ook privacybezwaren kleven. Het bedrijf Appsfire kwam met de open-source oplossing OpenUDID.