Apple laat weten dat de bel en sms-functies van Google Voice de eigen communicatiefeatures van de iPhone dupliceren. Ook reeds bestaande andere applicaties van derden die gebruikmaken van Google Voice zijn teruggetrokken uit de App Store.

De beslissing van Apple is opmerkelijk omdat Apple-topman Phil Schiller in apil persoonlijk een ontwikkelaar goedkeuring gaf voor een Google Voice-app. De ontwikkelaar van de app GV Mobile (niet de officiële app van Google) tweet: "Bestaande gebruikers mogen de app houden... Grappig hoe mijn app eerst persoonlijk wordt goedgekeurd door Phil Schiller, en nu wordt verwijderd. WTH Phil!!?"

Gratis bellen en sms'en

AT&T lijkt een hand te hebben in de beslissing om Google Voice te blokkeren. Met Google Voice kunnen gebruikers immers via VoIP gratis bellen en sms'en binnen de VS en voor 1 dollarcent per minuut bellen naar het buitenland. Het maakt het ook makkelijk om over te stappen naar een nieuwe carrier, omdat Google Voice meerdere telefoonnummers doorschakelt naar een centale telefoondienst.

Google laat TechCrunch weten dat het blijft werken om Google Voice-diensten naar de iPhone te brengen, "bijvoorbeeld via de mobiele browser".

Wel op BlackBerry en Android

Google begon eind juni met de uitgifte van gratis 'universele' telefoonnummers waarmee de klant bepaalt hoe die bereikbaar is. Voorlopig is de dienst alleen beschikbaar in de VS. Applicaties voor de BlackBerry en Android werden een aantal weken geleden gepresenteerd. Die zijn vooralsnog wel toegestaan.