In het antitrust-onderzoek van de Europese waakhond naar illegale prijsafspraken tussen Apple en uitgevers van e-books hebben de beklaagden een schikking voorgesteld.

Apple en vier van de vijf onderzochte uitgevers bieden aan om retailers zoals Amazon de komende twee jaar geen restricties op te zullen leggen bij de verkoopprijzen van e-books.

Naast Apple gaat het om uitgevers Hachette Livre (Frankrijk), Harper Collins (VS), Simon & Schuster (VS) en Verlagsgruppe Georg von Holzbrinck (Duitsland). Alleen het Britse Penguin doet klaarblijkelijk niet mee.

Omstreden deal

De kwestie draait om de omstreden deal die Apple met een aantal grote uitgevers maakte voor de lancering van de iPad en de iBookstore begin 2010. Veel uitgevers waren op dat moment bang dat Amazon de e-bookmarkt zou gaan beheersen. En omdat Amazon stuntte met bodemprijzen voor e-books vreesden de uitgevers voor hun toekomstige marges.

Apple kwam met de 'redding' voor de uitgevers: zij mochten zelf de verkoopprijs van e-books bepalen voor de iBookstore. De enige twee voorwaarden: Apple roomde zelf 30 procent van de inkomsten af en uitgevers beloofden de e-books elders niet goedkoper aan te bieden.

Justitie start rechtszaak

Totdat eind vorig jaar de Europese Commissie een diepgravend antitrust-onderzoek startte om te kijken of de partijen illegale afspraken maakten die de Europese concurrentie beperken. In april werd het serieus toen het Amerikaanse ministerie van Justitie overging tot een rechtszaak.

Apple en de vier eerder genoemde uitgevers bieden volgens een verklaring van de Europese Commissie nu zelf aan om af te zien van prijsafspraken en verkooprestricties. Daarnaast willen zij alle huidige exclusieve contracten voor e-books de komende vijf jaar opschorten, meldt Reuters.

Protesteren tegen schikking

De Europese antitrust-waakhond geeft nu derden een maand lang de tijd om commentaar te geven om deze eventuele schikking. Wanneer dit commentaar positief is, beëindigt de Commissie zijn onderzoek.