In navolging van de overeenkomst met Think Secret eerder deze week, zou Apple het weblog tegen betaling van het net willen halen, zo schreef de auteur op zaterdag.

"Ik ben benaderd door het Moederschip met een voorstel om tot een schikking à la Think Secret te komen als ik stop met de imitatie van de Gewaardeerde Leider op het web. Niets staat nog vast, maar eerlijk gezegd is het verleidelijk om het bod te accepteren," schreef hij.

Het Fake Steve Jobs blog wordt geschreven vanuit de optiek van Apple ceo Steve Jobs. Het schetst een gewaagd beeld van de miljardair als een egocentrische leider en drijft te spot met andere high tech bedrijven, journalisten, open source aanhangers en Silicon Valley. Bill Gates wordt steevast omschreven als Beastmaster (meester van de monsters) en Google's Eric Schmidt als Squirrel Boy (eekhoorntjes-jongen).

Het weblog bestaat zo'n 2 jaar. Lange tijd hield de auteur zijn identiteit geheim, maar afgelopen augustus ontmaskerde de New York Times hem als Daniel Lyons, een senior redacteur van het zakenblad Forbes uit de omgeving van Boston.

De mogelijkheid bestaat echter dat het bericht een hoax is. Lyons klaagt bijvoorbeeld dat hij geen geld heeft voor een advocaat, maar zijn blog is tegenwoordig onderdeel van Forbes. Apple's persvoorlichting reageerde niet onmiddellijk op een verzoek voor commentaar van Webwereld.

Apple reageerde woedend op Lyons' onthulling over de onderhandelingen. In een brief dreigde een Apple advocaat met een rechtszaak omdat het blog bedrijfsgeheimen van Apple zou hebben onthuld. Apple gebruikte dezelfde tactiek in zijn strijd tegen Think Secret. De brief aan Lyons bevatte tevens een overzicht van alle eigendommen van de auteur, van huizen en auto's tot en met de studiepotjes voor zijn kinderen.

"Daar schrok ik me eerlijk gezegd wezenloos van. Zij hebben kennelijk hun huiswerk goed gedaan, en hun aanbod was dus niet zomaar uit de lucht komen vallen," schreef Lyons in een volgende posting. "Ik moest er kennelijk van uitgaan dat ik die bezittingen zou kunnen verliezen."

In zijn laatste posting van zaterdag lijkt de storm al wat te bedaren. De bedrijfsgeheimen die op het blog onthuld zouden zijn, waren slechts speculaties over nieuwe producten. Zo orakelde het blog ooit dat Apple op een beurs nieuwe hardware zou onthullen en dat de iPhone een software developers kit zou krijgen.

Apple heeft zijn bod nog niet teruggetrokken. "Mijn huidige gevoel is dat we maar eens moeten zien hoe graag zij dit weblog willen sluiten. Vooral nu wij weten dat de juridische 'claims' tegen ons volkomen onzin zijn," concludeert Lyons.

Half miljoen dollar

Op zondag meldt Lyons dat hij een ontmoeting heeft gehad met een advocaat die halsoverkop naar Boston is gevlogen. De advocaat biedt aanvankelijk een kwart miljoen dollar als Lyons stopt met zijn blog. Deze protesteert:

"Denk na over jullie merk. Waar staat Apple voor? Het gaat over vrijheid. Onafhankelijkheid. Over mensen die anders denken. De gekken. Zij die nergens bij passen. De rebellen. Zij die moeilijkheden veroorzaken," zegt hij om te benadrukken hoe fout het uitkopen van een blogger is.

De advocaat verhoogt zijn bod naar een half miljoen, maar Lyons volhardt. De Apple advocaat vertrekt.

Na afloop belt Lyons zijn advocaat. Die reageert met: "Leuk voor je, sukkel. Ik zeg altijd: sommige mensen verdienen het om arm te zijn. Vrolijk kerstfeest, idioot."

De laatste posting wekt opnieuw de indruk dat het om een hoax zou gaan. Lyons' advocaat heet Tony Clifton. Dezelfde naam werd gebruikt voor een fictief personage van komiek Andy Kaufman.