Dat blijkt uit een patentaanvraag die gedateerd is op 13 maart 2007, zo meldt AppleInsider. In de aanvraag omschrijft Apple het gebruik van organic light emitting diodes, kortweg oleds, om het aloude probleem op te lossen dat verschillende landen gebruikmaken van verschillende toetsenbordindelingen. Daardoor zijn er verschillende versies van een toetsenbord nodig.

In Apple's ontwerp bestaat elke toets uit meerdere oleds en een 'application specific integrated circuit' of asic die schakelt tussen de verschillende oled-afbeeldingen. De asics bepalen de oled-weergave op basis van de software waar een gebruiker op dat moment in werkt en de gehanteerde taal-instelling.

Gebruikers hebben daardoor altijd een actueel overzicht van wat er gebeurd als ze een bepaalde toets indrukken. Het onthouden van toetsfuncties, zoals nu nodig is wanneer de toetsenbordinstelling wordt aangepast, is dan niet meer nodig. Volgens Apple komt het oled-toetsenbord ook van pas om de functies die toetsen als 'ctrl' en 'alt' in verschillende applicaties hebben, duidelijk te maken."

Optimus Maximus

Het oled-toetsenbord dat Apple wil ontwikkelen, is niet het eerste in zijn soort. De Russische ontwerper Artemy Lebedev werkt al lange tijd aan het Optimus Maximus-toetsenbord, dat ook is opgebouwd uit oleds.

Nadat de productie van het toetsenbord herhaaldelijk was uitgesteld, zouden de eerste exemplaren eind december verscheept worden. Problemen met de Philips-processor waarvan het toetsenbord gebruikmaakt, zorgden echter voor een nieuw uitstel. De nieuwe verschijningsdatum is eind februari.

De ontwerper zal zijn creatie ook tonen op de Consumer Electronics Show in Las Vegas, die van 7 tot 10 januari plaatsvindt. De Optimus Maximus kost 1564 dollar, maar Lebedev kondigde eind vorig jaar een aantal goedkopere versies aan waarbij niet alle 113 toetsen bestaan uit oleds Zo kost een toetsenbord waarbij alleen de spatiebalk is opgebouwd uit oleds slechts' 427 dollar.