Apple staat bekend om zijn stringente App Store beleid. Voor ontwikkelaars is het vaak raden welke applicaties wel, en welke applicaties niet worden toegelaten in de App Store. Bij geweigerde applicaties blijft het vaak onduidelijk waarom dit is gebeurd. Apple geeft ontwikkelaars vaak slechts een vage of summiere reden voor de weigering.

Apple belooft die regels nu te gaan publiceren. "De App Store Review Guidelines worden voor de eerste keer gepubliceerd om ontwikkelaars te helpen begrijpen hoe wij ingediende apps beoordelen", zegt Apple in een persbericht.

Apple ter verantwoording roepen

Dat is goed nieuws vindt app-ontwikkelaar Vincent Verweij van Makayama, omdat hij nu met Apple in discussie kan treden wanneer een app ten onrechte wordt afgekeurd.

Verwij heeft jarenlange ervaring met het indienen van apps. Op basis van zijn eigen ervaringen met afgewezen apps heeft hij een checklist opgesteld om afwijzing te voorkomen. "We hebben er zo vaak mee te maken gehad en zo vaak onze neus gestoten tegen deze regeltjes dat we ongeveer alles wel hebben meegemaakt, dat we wel weten wat de criteria zijn voor het afwijzen", zegt Verweij.

Ontwikkelaars kunnen nu vooral vooraf inschatten of het zin heeft om een app te ontwikkelen, en worden niet pas achteraf met een afwijzing geconfronteerd. "Het is goed dat ze het publiek maken. Daarmee worden ze namelijk accountable. Dan kun je ze daar gewoon op afrekenen en zeggen: mijn app voldoet aan die voorwaarden dus dan moet je hem ook accepteren", zegt Verweij. "Dan kunnen ze niet meer opeens een konijn uit de hoge hoed toveren waardoor opeens een afwijzing volgt."

Wel denkt Verweij dat ook deze regels aan verandering onderhevig zullen zijn. Volgens de ontwikkelaar heeft Apple de regels in het verleden namelijk diverse malen aangepast om applicaties te weren die de firma niet zinde. Zo heeft Apple pas na de lancering van de iPad erotische boeken uit zijn iBooks winkel verwijderd. "Het blijft een tombola," voorspelt Verweij. "Het zal altijd de vraag blijven: gaan ze moeilijk doen of niet?"

Flash

Verweij is ook tevreden over het versoepelen van de restricties op ontwikkeltools. Die zijn begin dit jaar in het leven geroepen om flash-applicaties te weren van het iOS-platform. Apple: "Om precies te zijn versoepelen we alle restricties op ontwikkeltools die gebruikt worden voor het maken van iOS-applicaties, zolang de apps die daaruit voorkomen geen code downloaden."

Verweij durft niet te zeggen of dit betekent dat Apple Flash-applicaties toe gaat staan. Toen Apple de regel instelde werden naast Flash ook een hoop andere ontwikkeltools uitgesloten. "Ik denk dat ze dat nu terugdraaien." Maar het zou volgens Verweij goed kunnen zijn dat Apple nog steeds Flash als ontwikkeltool uitsluit. Of dat zo is blijft nog onduidelijk.