Apple respecteert alle instellingen van de iPhone- en iPad-gebruiker, behalve Bluetooth. Wie dit uit had staan, moet na installatie van de laatste update iOS 7.1 opletten, want Apple heeft het zonder enige melding weer aangezet, meldt Forbes. Webwereld heeft dit fenomeen bevestigd.

Het is overigens niet de eerste keer dat Apple met een iOS-update geforceerd Bluetooth aanzet, maar deze keer komt het in combinatie met een cruciale uitbreiding van de iBeacon-functionaliteit. Dit is een NFC-alternatief voor mobiel betalen, gebaseerd op Bluetooth Low Energy. Maar anders dan NFC is het bereik van iBeacon enkele tientallen meters. Zodoende kan het dus ook gebruikt worden voor indoor locatiebepaling, tracking en lokatiegebaseerde marketing.

Dubbele iBeacon-push

iBeacon werkte echter nog niet optimaal, maar met de nieuwste iOS-update lijkt Apple een doorbraak van het platform te willen forceren. Want niet alleen staat Bluetooth ineens bij iedereen aan, ook is de iBeacon-API aangepast. Vanaf nu ontvangen apps ook iBeacon-signalen en locatiedata, zelfs als de app zelf compleet is uitgeschakeld. De gebruiker kan wel per app de permissie 'delen via Bluetooth' intrekken.

Deze twee aanpassingen zijn cruciaal voor de kansen van iBeacon als serieus platform voor indoor tracking van gebruikers, concludeert analist Greg Sterling van Opus Research.