Mac-ontwikkelaar Fernando Valente vroeg via de mail aan Apple-ceo Steve Jobs of het waar was dat er plannen zijn voor een Mac app store. "Hey Steve. Er gaat een gerucht rond dat er een Mac App Store komt en dat er geen software zonder authorisatie van Apple op Mac OS X zal draaien. Is dat waar?" Jobs, waarvan bekend is dat hij af en toe dergelijke mails beantwoordt, mailde terug: "Nope."

De vraag is nog of Jobs de hele vraag of slechts een deel hiervan ontkent. Het is mogelijk dat er wel een app store voor Macs komt maar dat er geen goedkeuringsproces van Apple vereist is voor de software. Toch wordt de optie dat Jobs geen app store voor laptops en desktops zou overwegen als opmerkelijk beschouwd. "Als ze geen winkel lanceren, wordt een grote kans gemist", analyseert techsite Mashable.

Win-win

Zij wijzen erop dat het juist een win-win situatie kan zijn voor ontwikkelaars en Apple, mits het athorisatieproces wordt geschrapt. Het zou een goede manier zijn om programma's aan te bieden voor Mac-computers. Een dergelijke applicatiewinkel zou een simpele uitbreiding van de iTunes Store vergen, een winkel waar gebruikers al aan gewend zijn. Mashable voorspelt een impuls voor de Mac-developercommunity dia zal leiden tot een stijging in hardwareverkoop en dus een groter marktaandeel.

Als tegenargument wordt de geslotenheid van een app store genoemd. Controle door Apple zou developers dwingen om te gaan ontwikkelen volgens de regels van Apple. Iets dat nu ook gebeurt voor de iPhone en iPad. Overigens heeft een Mac-softwareontwikkelaar vorig jaar een eigen app store voor OS X aangekondigd.