Volgens Michael McGuire van onderzoeksbedrijf Gartner, weet Apple heel goed hoe het een bepaald platform moet lanceren: "Ik denk dat de App Store voor de iPhone zal worden wat iTunes is geworden voor de iPod. Apple weet als geen ander hoe het twee verschillende producten naadloos samen moet voegen en te verkopen als in elkaar overlopend geheel" meldt Computerworld.

Opnieuw goud in handen?

Als McGuire gelijk heeft dan heeft Apple opnieuw goud in handen, omdat het bedrijf dan eigenhandig een nieuwe markt voor software heeft ontwikkeld, die volledig gericht is op de iPhone. Carl Howe van onderzoeksbedrijf Yankee Group Research Inc. voegt daar nog aan toe dat de App Store het bewijs is dat de iPhone voor Apple veel meer is dan een leuke gadget: "Dit toont aan dat de iPhone een heus platform is en voor platforms geldt dat de add-ons vaak net zo waardevol zijn en soms zelfs waardevoller dan het product dat oorspronkelijk werd gelanceerd."

Platform belangrijk voor Apple

Tijdens de Worldwide Developers Conference sprak Apple CEO Steve Jobs bijna driekwart van de tijd die hij had voor zijn keynote over de waarde van de iPhone als platform. Ook dit is volgens Howe een duidelijk signaal hoe belangrijk het platform is voor Apple: "Er is één ding dat we inmiddels weten over Steve Jobs, en dat is dat hij geen tijd verspilt aan dingen die onbelangrijk zijn voor consumenten."

Apple vangt 30 procent van elke applicatie

Apple introduceerde de App Store in maart van dit jaar, toen het de software development kit onthulde voor de iPhone. De winkel zal, vergelijkbaar met iTunes, fungeren als een verkooppunt, maar dan voor iPhone applicaties die zijn ontwikkeld door derden. Wat een ontwikkelaar vraagt voor een dergelijke applicatie bepaalt hij zelf, maar er moet wel 30 procent van de verkoopprijs worden afgestaan aan Apple. In ruil daarvoor biedt Apple marketingkracht en bandbreedte.

Opnieuw goud in handen?

Volgens Howe is het succes van de App Store niet van cruciaal belang voor het succes van de iPhone, maar wel voor het succes van het platform in z'n geheel. McGuire voegt daar nog aan toe dat, wanneer de App Store net zo soepel werkt als iTunes, het een reden kan zijn voor ontwikkelaars om te kiezen voor de iPhone als ontwikkelplatform, in plaats van voor Android of Nokia.