De truc werkt zo: je koopt een app in de App Store, eis binnen veertien dagen je geld terug, maar verwijder de app niet. Apple haalt de app-aanschaf wel uit je lijst gekochte apps, maar de app zelf blijft op je iPhone, iPad of Mac staan en blijft werken. Updates krijg je er niet meer op, maar je kan de app blijven gebruiken. Mocht het niet meer werken, verwijder je de app, koop je het opnieuw en eis je je geld terug.

Dat vond 9to5mac.com proefondervindelijk uit. Eerder al was er de kans dat je bijvoorbeeld een spel binnen 14 dagen uit zou spelen, de termijn waarin je je geld kan terugvragen. Maar die haast is dus helemaal niet nodig.

Geen snelle oplossing in zicht

De ontdekker van het gat verwacht geen snelle oplossing en heeft Apple om commentaar gevraagd, Apple heeft niet gereageerd, iets dat vaker voorkomt. Overigens geldt "het voordeel" alleen voor Europeanen, Apple's niet goed, geld terug-garantie is ingesteld naar Europese wet. Let wel: het betekent dus wel dat hardwerkende ontwikkelaars geen cent voor hun moeite terug zien!