Als je ook wachtte op een hardwarerijk spannend Apple-event deze week, is een artikel van Bloomberg een koude douche. Journalist Mark Gurman zit er zelden naast en hij tekent op dat de nieuwe MacBooks en iPads nog niet klaar zijn. Hoewel dit niet de mogelijkheid uitsluit van AirPods 2, HomePod mini, of een iPhone SE 2, lijken die geruchten ook minder geloofwaardig.

Weer juiste koers

Want de grote aankondigingen dit jaar zouden gaan over Augmented Reality en 'digital health', samen met vooruitblikken naar de nieuwe versies van macOS, iOS, watchOS en tvOS. Met nog maar één aangekondigd product in 2018 - de 9,7 inch iPad met Pencil-ondersteuning - lijkt het erop dat Apple-watchers vanavond de stream teleurgesteld afzetten na de keynote.

Maar dat hoeft niet, want als de WWDC dit jaar inderdaad weinig nieuwe hardware aankondigt, is dat een goede zaak. We klagen op zustersite Macworld al een jaar dat Apple steken laat vallen en dat de enorme groei ervoor heeft gezorgd dat Apple niet ziet wat hun trouwe en veeleisende gebruikers nodig hebben. Als de WWDC zich richt op doorsnee software-updates, krijgt Apple daarmee de tijd om het schip weer de juiste koers op te laten varen.

Lanceerplatform

Op de kalender staat juni, maar Apple's nieuwe jaar begint altijd pas met de WWDC-keynote. Gedurende die anderhalf á twee uur horen we wat Apple's prioriteiten zijn het komende jaar. Of we het nu hebben over Apple pay, Facetime of de App Store, de WWDC is het lanceerplatform geweest voor een aantal van Apple's belangrijkste technologieën, ook al voel je de revolutionaire impact niet altijd op het moment zelf.

Hierna: WWDC hoort een roadmap te zijn voor Apple's nabije softwaretoekomst, maar vorig jaar belandde Apple in de berm.

Dat veranderde vorig jaar. Hoewel iOS 11 en macOS 13 genoeg aandacht kregen, gebruikte Apple het WWDC-spotlight ook om een nieuwe serie hardware aan te kondigen, zoals een nieuwe Mac-update, een vooruitblik op de iMac Pro, het debuut van HomePod en de nieuwe iPad Pro van 10,5 inch. Dat is veel hardware voor een Apple-evenement, laat staan voor een ontwikkelaarscongres dat eigenlijk meer over software zou gaan.

Slecht jaar

Hoewel de WWDC van vorig jaar zeker spannend was voor het publiek en mensen die het thuis streamden, begon Apple's jaar niet op de juiste manier. Het is je wellicht opgevallen dat de rest daardoor werd beïnvloed. HomePod kwam een maand te laat en miste enkele belangrijke features.

Besturingssystemen iOS en macOS hadden een paar van hun ergste bugs in jaren. Berichten in iCloud en AirPlay 2 arriveerden pas deze week, bijna een vol jaar na hun aankondiging. Als WWDC een roadmap moet leveren voor de nabije toekomst, was die van vorig jaar geen goede indicatie van de koers, ook al was de keynote leuk en spannend.

Zonder nieuwe MacBooks en iPads kan er veel meer aandacht worden besteed aan software, voornamelijk iOS en macOS. Maar zelfs op dat gebied gaat het gerucht dat de grootste features die Apple gepland had voor iOS 12 worden vastgehouden tot volgend jaar.

Nieuwe features?

Die nieuwe features zouden onder meer een volledig nieuw ontwerp van het homescreen zijn, verbeteringen aan Mail en andere core-apps, en verbeteringen aan apps Camera en Foto's. Dat veegt een heleboel van de tafel voor de grote show vanavond en laat ons achter met één grote vraag: waar gaat Apple het dan over hebben?

Op de laatste pagina: Kits, API's, SDK's ander ontwikkelaarsnieuws.

Bloombergs artikel richt zich op twee dingen waarvan we al aannamen dat ze kwamen: tijdsmanagementtools en verbeteringen aan Augmented Reality. Apple heeft wat kritiek gekregen sinds iOS 11 dat er te weinig middelen zijn om schermtijd van kinderen te kunnen beheren en de zogenaamde smartphoneverslaving te temperen.

Meer software

Tim Cook heeft al aangekondigd dat er veranderingen op dit gebied in iOS 12 komen. Apple's AR-project is ondertussen meer op stoom geraakt sinds de release van ARKit 1.0 en een stap naar 2.0 (vooral gezien het verschijnen van 1,5 in ioS 11.3 in maart) ligt voor de hand. Maar behalve dat weten we niet veel over wat Tim Cook en Craig Federighi om 19.00 uur Nederlandse tijd gaan presenteren. Dat betekent waarschijnlijk dat ze geen nieuwe producten onder een doek hebben liggen.

Ik denk dat wat producten betreft we op een weinig boeiende keynote afstevenen, met aandacht voor verbeteringen in iOS en macOS, nieuwe watchOS-features en misschien alvast een preview op de videodienst van Apple die eraan zit te komen. Geen dramatische onthulling van een Mac Pro of een HomePod mini voor minder dan 100 euro. En vergeet rustig de verhalen over de ARM MacBook Air waar de geruchtenmolen als een tijdje over doldraait.

Developers, developers, developers!

Apple keert terug naar de kernwaarden van een ontwikkelaarscongres: de toolkits, API's, SDK's en andere dingen waar developers enthousiast van worden. Dingen als het uitbreiden van NFC om te werken met deuren en apparaten behalve betaalkiosken, en bredere ondersteuning van HomeKit. En vooral Siri, Siri en Siri.

Als Apple weer op koers wil raken, moet het vooral kalm blijven. Misschien duurt het deze keer dan geen 51 weken voordat nieuwe features arriveren.