Dat blijkt uit een onderzoek door het marktonderzoekbureau Canalys. De iPhone 3G legt het bedrijf geen windeieren. Het verkocht er in het derde kwartaal van dit jaar bijna zeven miljoen exemplaren van.

Terwijl een jaar geleden er slechts nog krap een miljoen van de eerste generatie iPhones de winkels uitgingen. Het marktaandeel van Apple steeg mede door de mooie verkoopcijfers in het derde kwartaal naar 17,3 procent. In totaal maken smartphones wereldwijd nu 13 procent van de gehele mobiele markt uit.

HTC

RIM, maker van de Blackberry, wist 6,1 miljoen exemplaren kwijt te raken aan consumenten. Motorola en het Taiwanese HTC waren ieder goed voor 2,3 miljoen verkopen in het derde kwartaal van dit jaar. Qua systeemsoftware voor de smartphones deed Apple het Mac OS x voor de iPhone ook al goede zaken. Het eindigde in het derde kwartaal boven concurrenten als Microsoft's Windows Mobile en mobiele Linux-varianten.

Nokia minder dominant

De beleidsmakers bij Nokia kunnen voorlopig nog met een gerust hart in de sauna blijven zitten. De Finnen zijn nog steeds ruim koploper als het gaat om zowel de smartphone zelf als de software dat erop draait. Het concern verkocht in het derde kwartaal 15,5 miljoen smartphones, wat een daling van ruim tien procent betekende ten opzichte van het jaar ervoor. Er gingen in totaal 18,6 smartphones over de toonbank die draaien op Symbian.