Bij de introductie van de G4 Cube van Apple werd het nieuwe hebbedingetje geprezen om zijn revolutionaire ontwerp, dat het midden houdt tussen een snoeptrommel en een retro-broodrooster.

Zowel qua naam als qua design heeft de Cube echter veel weg van de Qube van Cobalt, vindt Cobalt.

De Qube van Cobalt werd twee jaar geleden op de markt gebracht. Het is een diepblauw getint, kubusvormig apparaat. De Qube is een op Linux draaiende computer voor webserver-doeleinden.

Apple bedient met haar eerder deze maand geïntroduceerde Cube een heel ander marktsegment.

Het aluminium-kleurige doosje is namelijk bedoeld voor de consumentenmarkt en moet een plaatsje in de huiskamer van de modegevoelige computeraar veroveren. Wat betreft het ontwerp is de enige overeenkomst de kubusvormige afmetingen. De apparaten zijn ongeveer even groot. De Apple heeft echter afgeronde hoeken en ziet er ontegenzeglijk hipper uit. Kritiek was er echter ook op het ontwerp: de koelopening bovenop zou veel vuil aantrekken.

Het is nog niet duidelijk of Cobalt de rechter zal vragen het ontwerp of de naam onder de loep te nemen. Het laatste is waarschijnlijker. Binnenkort zal Cobalt met details komen.

Als een zaak doorgaat, krijgt Apple een koekje van eigen deeg. De afgelopen maanden heeft Apple met succes computermakers aangepakt die meeliften op het succes van de felgekleurde iMac. Het ging om klonenbakkers als eMachines en Daewoo die Windows-computers met het uiterlijk van de iMac maakten.

Het is overigens de vraag of Apple een rechtszaak met angst en beven tegemoet zal zien. Apples Steve Jobs ws in 1988 namelijk betrokken bij de introductie van de NeXT Cube, ook al een kubus. NeXT werd uiteindelijk door Apple opgeslokt.

Cobalt werd in 1996 opgericht en behaalde in 1998 een bescheiden omzet van 3,5 miljoen dollar. Vorig jaar was dat gestegen tot 22,8 miljoen dollar.