Lezer Mikeve heeft de keynote van Apples WWDC gezien en laat daar zijn eigen licht op schijnen in dit artikel dat hij op verzoek van de redactie heeft geschreven voor Webwereld.

Het best bewaarde geheim van Apple is de productroadmap. Ergens in een kluis in Cupertino ligt een document waarin is beschreven waar Apple over - zeg - vier jaar wil zijn. Anders dan de concurrentie is Apple uiterst geheimzinnig. Waar Google openlijk experimenteert met toekomstige producten zoals Google Glass en de zelfrijdende auto laat Apple niets concreets los over de plannen.

We weten veel meer van de roadmap!

Toch weten we ondertussen veel meer over de roadmap dan we misschien beseffen, vooral ook dankzij de presentatie van Cook en consorten tijdens deze WWDC. Die visie gaat niet over nieuwe (grotere) iPhones, hij gaat zelfs niet over die mythische iWatch. Dat zijn allemaal spiegeltjes en kraaltjes.

Apple denkt inmiddels veel verder dan een verbeterde versie van iets bestaands. Dat werd al duidelijk toen Apple meer dan een jaar geleden de slogan „back to the Mac" lanceerde en in OS X allemaal concepten implementeerde die al bekend waren uit iOS. En sinds WWDC 2014 is die visie overduidelijk, hoewel Apple er niets rechtstreeks over zegt.

Enkele aankondigingen uit de WWDC keynote:

  • Handoff - een systeem waarmee je zonder hapering kunt doorwerken van een iOS-device op de Mac, en vice versa. De Apple-programma's op iOS en OS X zijn al volledig uitwisselbaar. Vanaf de herfst van dit jaar begin je aan een film in iMovie op de iPad en doet de final editing op je Mac. Zonder dat je daarvoor bestanden hoeft te verplaatsen, want:
  • iCloud Drive - Apple bouwt iCloud langzaam verder uit en maakt nu een enorme stap door iCloud van App controllled, finder controlled te maken. iCloud is straks gewoon een folder op je computer waar je bestanden kunt opslaan, precies zoals je dat zelf wilt - en al die bestanden zijn direct ook beschikbaar op alle andere devices.
  • Call take over: je kunt binnenkort een gesprek dat je op de iPhone ontvangt, aannemen op de Mac.
  • Instant hotspot: geen internet op je Mac? Met één klik activeer je de hotspot op de iPhone, zonder dat dat toestel zelfs in de buurt hoeft te zijn.
  • Een nieuwe interface voor OS X die de look and feel weer dichter in de buurt brengt van het iOS uiterlijk.
  • Gecentraliseerde aansturing van domotica en health appliances.

Werken aan een naadloze samenwerking

Apple werkt kortom aan een naadloze samenwerking tussen iOS en OS X, tot op het punt dat het eigenlijk niet meer uitmaakt of je nu op de telefoon werkt of op de computer. En bedenk dan dat er sinds de iPhone 5s een 64-bit processor wordt gebruikt. Complete overkill, volgens veel deskundigen. SSD-geheugen wordt in rap tempo compacter. En waarom is Apple overgestapt op de lightning connector, een poort waarmee je volgens deskundigen een 4K monitor zou kunnen aansturen?

Dit is allemaal voorbereiding op de grande finale. Ergens op de roadmap van Apple staat een nieuw device dat zowel een telefoon als een volwaardige desktop computer is. Leg het device naast een scherm en je werkt in desktop mode, pak het toestel op en loop er mee weg - en het is een telefoon. En ondertussen controleer je met dat device je hele leven: van het aansturen van apparaten tot het verrichten van betalingen.

Naadloos - van iOS naar OS X. Dat is de echte aankondiging die eigenlijk gewoon openlijk aanwezig is in de laatste WWDC keynote: "One device, to rule them all - and in Apple's ecosystem bind them..."

Waar gaat de bal heen?

Dus, in Cupertino rollen ze ondertussen onder tafel van het lachen bij het zien van de smartwatch van Samsung, de zoveelste rip-off van de Mac Mini en de zoveelste kopie van de iPhone. Had Jobs immers niet al gezegd dat je niet moet bewegen in de richting waar de bal is, maar waar de bal heengaat? En des te langer de concurrentie dat niet doorheeft, des te beter.