Op bouwlocaties wordt vaak nog met papier gewerkt. Elke paar weken gaat de stapel papier mee naar kantoor, waar iemand de gegevens invoert in het systeem. Dat is lastig omdat bij bouwprojecten inzicht in de actuele kosten nodig is. Bij VolkerWessels worden daarom allerlei apps ontwikkeld waarmee uitvoerders meteen ter plekke gegevens in het ERP-systeem kunnen invoeren.

Barry van Heijningen analyseert als Business Analist wat een app functioneel moet doen. "Daar betrek ik graag de uitvoerders bij die er uiteindelijk mee gaan werken. Zij weten hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Zo kom je tot andere inzichten en krijg je een ander product dan je oorspronkelijk hebt bedacht, is mijn ervaring." Barry zit dan ook niet alleen op kantoor, maar gaat regelmatig op bezoek bij de uitvoerders van werkzaamheden aan het spoor en bij de onderhoud van tunnels, bruggen en sluizen. "Een bouwlocatie maakt veel indruk en dan besef je pas goed hoe dingen beter opgelost kunnen worden."

Centrale ICT-afdeling

ICT Infrastructuur Nederland bestaat uit vijf VolkerWessels werkmaatschappijen (KWS Infra, VolkerRail, Vialis, VolkerInfra en Van Hattum en Blankenvoort) die nauw samenwerken bij grote bouwprojecten. Het applicatielandschap van een werkmaatschappij bestaat uit zowel generieke als specialistische software en heeft heel veel interfaces. De vijf ICT-afdelingen werkten altijd al veel samen en dat verloopt nu nog soepeler omdat ze kort geleden zijn samengevoegd tot één centrale ICT-afdeling.

Paul Blokhuis, Functioneel Applicatiebeheerder bij VolkerWessels, benadrukt dat de applicatielandschappen niet helemaal worden gelijkgetrokken. Dat zou niet eens kunnen, zegt hij. "Alleen binnen VolkerRail bestaan bijvoorbeeld al meer dan honderd applicaties. Het is een hele uitdaging om dat allemaal in de lucht te houden en overal voldoende kennis van op te doen. We hebben ook gespecialiseerde software die je nergens anders tegenkomt, zoals voor hangdraadberekeningen.

Die programmatuur wordt onderhouden door een externe leverancier. Als functioneel applicatiebeheerder verdiep je je in de materie zodra er iets speelt en ben je de schakel tussen gebruiker en leverancier." Een goed voorbeeld van software die wel gemeenschappelijk wordt gebruikt, is het onderhoudspakket Maximo. De heer Blokhuis: "Dat gebruiken de werkmaatschappijen bij onderhoudscontracten. In het verleden had enkel VolkerRail dit pakket, wat weer gekoppeld is aan het ERP-systeem.

De afgelopen jaren hebben ook de andere werkmaatschappijen integraties met hun eigen ERP-pakket gebouwd. Uitdaging hierbij is om de logica van de integraties gelijk te houden, maar wel zo specifiek te maken dat je goed gebruik kunt maken van de data in de betreffende ERP-pakketten. Je moet je dus ook verdiepen in ERP-pakketten waar je op voorhand geen kennis van hebt."

Samen sterk(er)

Verzoeken voor aanpassingen, nieuwe applicaties, of het optimaliseren van processtromen, komen vanuit de werkmaatschappijen binnen bij de business analisten van de gloednieuwe centrale IT-afdeling. Barry van Heijningen: "We kijken altijd eerst of er al iets soortgelijks draait bij een van de werkmaatschappijen. Vervolgens onderzoeken we of een overstap mogelijk is, of dat er een koppeling gemaakt kan worden om functionaliteit uit het andere pakket te gebruiken.

Dankzij de samenvoeging bespreek je veel makkelijker met collega's hoe iets in hun pakket is geregeld en bouw je sneller kennis op. We doen dingen zo veel mogelijk samen, zodat niet iedereen het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Ook onderzoeken we of applicaties zijn te bundelen, zodat ze door één applicatie zijn te vervangen.

Drones en Google Glass

"Al in een vroeg stadium wordt gekeken of nieuwe technologieën toegevoegde waarde hebben, vertelt Van Heijningen. "Zo onderzoekt een collega Google Glass. Puur experimenteel nog. Wat kun je ermee, wat voor toepassingen zijn er beschikbaar. Stel, een onderhoudsmonteur komt op locatie bij een schakelkast. Hij ziet meteen waar welke relais zitten en met welk type ze vervangen moeten worden. Dat maakt stapels handboeken meeslepen overbodig. Want Google Glass haalt up-to-date informatie uit het systeem en toont het rechtstreeks in de bril.

Naar Drones wordt ook gekeken. Bijvoorbeeld om te bepalen hoeveel kubieke meter zand door een kraan is afgegraven. Door 's morgen en 's avonds over een afgraving te vliegen. Het is wel de kunst om uit grote datastromen nuttige informatie te halen en een integratie met je ERP-systeem of met andere systemen te maken. We denken altijd eerst goed na wat we ergens mee willen doen en maken een business case. Wat kost het en wat levert het op. We doen iets niet zomaar.

Als Functioneel Applicatiebeheerder of Business Analist aan de slag bij VolkerWessels? Kijk dan hier voor ons actuele vacatureaanbod!