Dit blijkt uit interviews met de eerste Nederlandse migreerders naar de nieuwe Windows-versie. Tien bedrijven maken de overstap en hebben Webwerelds zustersite Techworld.nl hierover uitgebreid verteld. Die 'early adopters' zijn ondernemingen in uiteenlopende industrietakken en met verschillende aantallen pc's, van 150 tot wel 2500. "Zij hebben vrijwel identieke problemen meegemaakt met de migratie", vertelt Sander van der Meijs, redactiechef bij Techworld.nl.

Merendeel makkelijk

Die problemen betreffen de applicaties, vooral maatwerk heeft aanpassingen nodig. "Het merendeel was wel makkelijk op te lossen." Het voornaamste probleem is de striktere beveiligingspolicies in Windows 7, die vooral in vergelijking met XP veel veranderen.

"Je krijgt uiteindelijk wel alles aan de praat", stelt Van der Meijs gerust. "Het is vaak een kwestie van de gepaste rechten toekennen." Veel applicaties draaien alleen op XP, maar in sommige gevallen is dat een kunstmatige - en overbodige - 'wens' van die app.

XP-virtualisatie

Microsoft biedt voor zakelijke Windows 7-gebruikers ook een ingebouwde virtuele installatie van XP. Dat zogeheten XP Mode, wat sinds kort geen processorondersteuning meer vereist, is in de praktijk nog niet veel gebruikt.

"Één kleinere onderneming gebruikt het, en één heeft ernaar gekeken maar het voldeed niet voor de eigen custom applicaties", vertelt Van der Meijs. "Die laatste heeft nu gekozen voor applicatievirtualisatie, met Microsofts App-V, en draait nu alleen antivirus en Office direct op het besturingssysteem."

IE6

Veel is ook afhankelijk van hoe modern de gebruikte applicaties zijn en wie de leverancier is. "Afas had alles Microsoft, die had nul problemen met de migratie." Maar er zijn ook genoeg bedrijven die nog programma's hebben die ooit zijn geschreven voor Internet Explorer 6 (IE6). Windows 7 komt standaard met IE8, waardoor die oude IE6-specifieke applicaties echt aangepast moeten worden.

Dit is niet eens een uitzonderlijke situatie.Ook een groot bedrijf als processorproducent Intel blijkt nog vast te zitten aan XP en IE6 voor zijn ruim 80.000 gebruikers. De ict-beheerders van dat bedrijf brengen nu alle applicaties in kaart en schrijven op basis van hun ervaringen ook een white paper.

VPN-alternatief

De grootste Nederlandse onderneming qua aantal te migreren pc's is nu Sogeti, die net als Afas vanaf Windows Vista komt. "Zij willen voorop lopen; altijd het nieuwste van het nieuwste van Microsoft gebruiken", legt Van der Meijs uit. De overige acht overstappers komen vanaf Windows XP. "Zij vertrouwden Vista niet, mede door de negatieve aandacht in de pers." De XP-getrouwelingen moeten nu wel zo'n beetje over: "Het einde van de support voor XP nadert."

De migraties gebeuren echter niet alleen om 'negatieve' redenen, maar ook om gewenste functionaliteit in Windows 7. "Sommigen wilden Direct Access, het VPN-alternatief van Microsoft in 7 en Server 2008 R2. Zoals SOS International, dat wilde van het bestaande VPN af, want daar waren wel problemen mee." Een migreerder als Sogeti had ook problemen met zijn VPN, maar dat bleek te wijten aan Vista. "Dat is op 7 nu stabiel, dus Sogeti kiest niet voor Direct Access."

XP naar 7 goedkoper

De nu geboekte groei van Windows 7 komt dan ook vooral uit een verlies van marktaandeel voor XP. Eind vorig jaar is al gebleken dat overstappen van XP naar 7 minder kost dan tussentijds nog naar Vista en nu naar 7 migreren. Bedrijven die de boot hebben afgehouden, zijn nu dus goedkoper uit. Gemiddeld gesproken dan, migraties kosten toch tijd, moeite en dus geld.

Migratieseminar

Techworld.nl, de Nederlandse nieuwssite voor ict-beheerders, houdt volgende week woensdag een seminar over de overstap naar Windows 7. Daar komen een aantal migratiecases uitgebreid aan bod en kunnen ict-managers en beheerders hun vragen kwijt en hun ervaringen delen.