Het gaat alleen om een preview, benadrukt Google in een blogpost. Ook gaat het om een beperkte groep gebruikers van Google Apps. De zoekgigant wil Google Wave volgend jaar beschikbaar maken voor alle Apps-gebruikers.

Sinds de aankondiging eind mei is Google druk geweest met de ontwikkeling van het product. Het protocol is al opengesteld en Google evalueert de ervaringen van alle ontwikkelaars die bijdragen leveren aan het platform. Nu durft Google het aan om bedrijven en scholen waar veel wordt samengewerkt toe te laten tot het platform. Vervolgens worden de ervaringen van deze organisaties meegenomen in de ontwikkeling van Wave.

Zwitsers zakmes

Die aankomende Google-software is het equivalent van het Zwitsers zakmes dat alle webdiensten samenbrengt op een plek. In Wave worden bestaande Google-diensten als Gmail, Google Docs, Google Talk, Picasa, Blogger en Sites samengebracht. Ook is er plek voor externe diensten als Twitter en spelletjes als Sudoku.

Wave laat gebruikers documenten maken waarin meerdere participanten tekst, multimedia, applicaties en feeds kunnen toevoegen. De manier waarop dat wordt gedaan, doet denken aan instant messaging. De dienst slaat ook vorige versies van documenten en conversaties op, dus gebruikers kunnen terugbladeren naar oude 'golven'.