Ontwikkelaars die applicaties maken voor Windows Phone 7 kunnen dat vanaf nu ook doen met behulp van Visual Basic. Microsoft hoopt dat daardoor meer ontwikkelaars applicaties gaan maken voor het nieuwe mobiele platform.

Geen games

Developers die apps met behulp van Visual Basic willen maken, moeten dat wel doen in Visual Studio 2010 Professional. Andere versies van de software, zoals het goedkopere Visual Studio Express, worden niet ondersteund door het mobiele besturingssysteem.

Een andere beperking is dat de applicaties alleen als Silverlight apps op Windows Phone 7 kunnen draaien. Ontwikkelaars kunnen geen applicaties bouwen met behulp van het XNA Framework, dat bedoeld is om spellen in te draaien. Ontwikkelaars kunnen dus geen games maken.

In een blogpost over Visual Basic zegt Larry Lieberman van Microsoft dat dit in de toekomst misschien wel mogelijk is.

Veel developers

Toen Windows Phone 7 gelanceerd werd stonden er zo’n 1500 apps in de Market Place. Inmiddels is dat aantal gegroeid tot meer dan 2700. Door apps die gemaakt zijn met Visual Basic toe te laten tot de Market Place hoopt Microsoft dat het aantal applicaties voor het mobiele platform snel groeit. Dat moet dan met name gebeuren omdat er al een groot aantal developers is dat met Visual Basic werkt.

Visual Basic staat vooral bekend om zijn toegankelijkheid. Met de programmeeromgeving is het mogelijk om applicaties in elkaar te sleutelen met behulp van een grafische interface, in plaats van het invoeren van programmeertaal. Microsoft ontwikkelde Visual Basic oorspronkelijk dan ook met name voor beginnende programmeurs.