De app store van Google is altijd al bedoeld geweest als betaalde winkel, ook voor developers die de daar aangeboden bedrijfssoftware maken. Het wachten was echter op de api (application program interface) die de koppeling legt tussen verkoop op de Apps Marketplace en Google's eigen betaaldienst Checkout.

Eerst in VS

Productmanager Tim Grow van de Apps Marketplace laat weten dat dat werk er bijna op zit. In het laatste kwartaal van dit jaar komt de api uit. Die is aanvankelijk geldig voor de Noord-Amerikaanse markt, maar vanaf begin komend jaar rolt Google de betaaloptie wereldwijd uit.

Tegelijk met die online-afrekenmogelijkheid komt de verplichte afdrage van 20 procent van de omzet die een applicatie opbrengt. De verplichte betaling geldt alleen voor applicaties die via de Marketplace als installeerbaar bestand worden aangeboden met een 'Add it now'-knop voor eindgebruikers. Deze verplichting gaat pas in drie maanden nadat Google de Checkout api lanceert voor een land of regio.

Verplicht, of overstappen

Na die drie maanden is gebruik van Checkout verplicht, voor applicaties die onder bovenstaande voorwaarden vallen. Ontwikkelaars kunnen dus nog overstappen naar een andere betaalmethode voor hun producten. Daarbij hoeven ze dan geen commissie te betalen aan Google, vermeldt de FAQ waar de blogpost van de Marketplace-productmanager naar verwijst.

Verder meldt Grow nog dat het geheel aan Google is om te bepalen hoe lang developers niet hoeven af te dragen en om te bepalen onder welke land of regio een developer valt. Dit laatste vanwege het feit dat de landenlijst van Checkout mogelijk korter is dan de lijst van landen waar Apps-developers zoal zitten.

Cloud plus software

De online-applicatiewinkel voor zakelijke software is in maart dit jaar geopend. Het gaat daarbij om zowel SaaS (software as a service) als om traditionele applicaties, die dan aanhaken op de cloud-diensten van Google. Concurrent Microsoft reageerde toen al dat de internetreus daarmee afstapt van de cloud-only strategie en dus de validiteit erkent van de software+services strategie van de Windows-maker.