Dit maakt de ICANN bekend, de organisatie die onder andere verantwoordlijk ik is voor het toewijzen van domeinnamen, ip-adressen en top level domeinen (tld's). Voorheen bestonden er ook al domeinnamen die bijvoorbeeld in het Chinees of Arabisch zijn geschreven, alleen stond daar nog steeds een tld-extensie als .jp, .cn of .tw achter.

Egypte, Saoedi-Arabië en de Arabische Emiraten zijn de eerste landen die een eigen TLD krijgen en dus een eigen extensie. Voor Egypte is dit "مصر", Saoedi-Arabië krijgt "السعودية" en de Arabische Emiraten hebben "امارات "gekregen. Het zijn de eerste tld's die niet eindigen op Latijnse tekens. Deze domeinen worden ook wel geïnternationaliseerde domeinnamen (internationalized domain names/IDN) genoemd.

Dertien aanvragen goedgekeurd

Sinds 2009 kunnen landen een aanvraag doen voor een top level domein dat geen gebruik maakt van karakters uit het Latijnse alfabet. Tot nu toe ontving de organisatie 21 verzoeken voor tld's in 11 talen. Er zijn 13 aanvragen door de evaluatieronde heen gekomen en drie daarvan zijn inmiddels opgenomen DNS root zone, het Domain Name System (DNS) voor top level domeinen, en zijn dus klaar voor gebruik.

Het DNS functioneert als een soort telefoongids voor het internet. Elke website heeft bijvoorbeeld een ip-adres dat eruit ziet als een nummer. Dit nummer wordt door het DNS vertaald in bijvoorbeeld Webwereld.nl, en vice versa. Om een niet-Latijns top level domein aan te kunnen vragen moet de taal van het tld de officiële voertaal zijn in het land dat de aanvraag doet, daarnaast moet het tld voldoen aan verschillende technische specificaties.

Internet wordt toegankelijker

"Arabisch is de eerste taal die gebruikt wordt als een non-Latijns toplevel domein", aldus ICANN. Volgens de organisatie is Arabisch een van de meest gebruikte talen op het internet en is de gemiddelde internetpenetratie in het Midden-Oosten 20 procent. "Gebruikers uit die regio hebben nu makkelijker toegang tot internet doordat ze nu gebruik kunnen maken van hun primaire taal bij het intypen van de hele domeinnaam."