Dat maakten beide organisaties donderdag bekend in een persbericht. Het contract voor het digitaliseren van het oude materiaal van de ruimtevaartorganisatie loopt voor vijf jaar.

Het eerste deel van het NASA-internetarchief komt vanaf volgend jaar te staan op de speciale site Nasaimages.org. In het eerste jaar wordt gestart met het online zetten van filmpjes en computeranimaties. Het tweede jaar volgen alle digitale foto's en daarna is het de beurt aan al het analoge beeldmateriaal.

Ook ander historisch materiaal, zoals audiobestanden en papieren documenten, komen op de gratis site te staan. Het Internet Archive zal ook een systeem ontwikkelen om nieuwe NASA-beelden automatisch aan de site toe te laten voegen. Volgend jaar bestaat de NASA vijftig jaar.

Eerder deze week lanceerde Google een nieuwe functionaliteit in Google Earth, waarmee gebruikers de sterrenhemel kunnen afspeuren zoals die vanaf aarde te zien is.

Internet Archive is een non-profitorganisatie die een immens archief van websites en online bestanden bijhoudt. Daarvoor maakt de Amerikaanse organisatie regelmatig automatische snapshots van delen van het web. Via www.archive.org kan onder meer gezocht worden naar eerdere versies van webpagina's.