“Als het aan mij ligt gaat de HCC de gids worden in de digitale wereld. We horen een echte belangenbehartiger te zijn”, vertelt een dolenthousiaste Gerkens in een exclusief interview met Webwereld. “We hebben 100.000 leden dat is nogal wat en dat is uniek in de wereld.”

Leden inzetten

Haar belangrijkste missie is die leden activeren om actief voor de vereniging te worden. “Er is zoveel kennis op allerlei gebied. Linux, privacy, open source, Mac, Windows, digitale fotografie. Noem maar op”, betoogt ze. “Die kennis moet je aanspreken, die kennis moet naar buiten toe. Hetzij via de website, maar ook op andere manieren."

Wat haar betreft neemt de HCC ook standpunten in over zaken als Facebook en netneutraliteit. Bang voor haar politieke verleden is ze niet. “De ICT-standpunten van de SP zijn voor het gros door mij geformuleerd. Wat anders is dat het nu de vereniging is die bepaalt, maar dat zal niet zo heel veel schelen”, vertelt ze. “Ik ben SP’er dat is mijn verleden, maar nu wil ik zo graag directeur HCC worden. Daar kun je zoveel bereiken op ICT-gebied.”

De eerste maand gaat Gerkens besteden aan het inventariseren wat er mogelijk is. Samen met leden wil ze keuzes maken, met veel mensen praten en kansen zoeken. Ze benadrukt dat niet de indruk moet ontstaan dat ze opeens het roer helemaal omgooit. Ze wijst op de interne discussies over de structuur van de vereniging en het feit dat veel werk ook al is gedaan. “Kijk, er is veel goeds en dat moet je behouden. Dat lijkt me logisch.”

Eigen beurs

Een belangrijk onderdeel van de HCC is de jaarlijkse beurs. “Wie het woord HCC hoort, denkt meteen aan de HCC-dagen. Dat is heel kenmerkend en heel belangrijk. Ik vind dat zulke dagen er natuurlijk moeten komen”, stelt ze. “Het moet natuurlijk wel kunnen. Maar ik kan me niet voorstellen dat we dat zomaar zouden weggooien. Wat mij betreft komen ze er.”

Daarnaast wil ze de kleinere, regionale bijeenkomsten juist meer tot hun recht laten komen. “Onderschat het belang van die bijeenkomsten niet, want daar gebeurt veel goeds”, meent de aanstormend directeur dan ook. “Dat is de plek waar je veel van de kennis tegenkomt.

Al begint Gerkens 1 juni met werken, toch is haar benoeming pas zeker als de leden op 18 juni akkoord gaan op de ledenraad. Dat maakt haar niet meteen minder ambitieus. Ze rekent erop dat de HCC weer kan groeien. “We hebben 100.000 leden, maar hadden er vroeger meer en dat kan dus beter”, weet ze. Ze verwacht dat het meer gids spelen een krachtige troef is en de vereniging aantrekkelijker maakt. Daarop vraagt ze: “Ben jij trouwens al lid? En waarom niet?”