Het zogeheten big.little-initiatief van chipontwerper ARM combineert een relatief lichte Cortex A7-core met een krachtigere A15-core. Deze combinatie kan ook met meerdere cores van beide soorten. De A15 komt nu geleidelijk aan op de markt in de nieuwste mobiele apparaten, zoals de derde generatie ChromeBook en de Nexus 10-tablet van Google. Beide zijn gefabriceerd door Samsung.

Prestatie zonder energie-offer

ARM spiegelt de belofte voor van krachtige processors met een nóg lager energieverbruik. De combinatie van A7 met A15 geeft volgens het Britse bedrijf hetzelfde prestatieniveau als een 'volbloed' A15, maar dan met slechts de helft van het energieverbruik. Samsung komt naar verwachting eind dit jaar met de eerste prototypes, meldt technieuwssite EE Times.

Met het prestatieniveau én energieverbruik van een A7 als uitgangspunt (beide genummerd als '1') komt een A15 uit op 2,5 voor de rekenkracht en een forse 3,96 voor stroomverbruik. Een gecombineerde A15/A7 zet een prestatieniveau van 2,5 neer voor een 'energierekening' van slechts 1,97, aldus ARM.

Het chipbedrijf, dat zijn processorontwerpen in licentie verstrekt aan chipproducenten, heeft de concrete voordelen van zijn big.little-aanpak uiteengezet op een technische conferentie over zijn chiparchitectuur. ARM heeft daar vorige week gemeld dat diverse chipmakers werken aan dergelijke combinaties van zuinige en krachtige cores.

Al jaar in de maak

Terwijl big.little al zeker een jaar in ontwikkeling is, hebben sommige van ARM's licentienemers zelf al vergelijkbare ontwerpen gemaakt. Die chips zijn ook al op de markt verschenen. Zo bestaat de quadcore Tegra 3 van Nvidia eigenlijk uit vijf cores. Naast de vier stuks die dienst doen als de gebruikers zijn smartphone of tablet bedient, staat een lichte en zuinige vijfde core die draait als het toestel vergrendelt is. Smartphonemaker HTC heeft dit gebruikt voor zijn toptoestel One X.

De Tegra 3 gebruikt echter vijf stuks van de Cortex A9, waarbij de vijfde simpelweg een uitvoering is met lagere kloksnelheid. ARM's eigen ontwerp voor core-combinatie gaat uit van verschillende generaties: de A7 van eind vorig jaar en de A15 die nu net op de markt komt.

Ook servermarkt

Bovendien vult de ontwerper dit aan met softwarewerk; in samenwerking met nonprofit Linux-organisatie Linaro. Onder meer processorproducent AMD en social netwerkreus Facebook zijn daar net lid van geworden. Hierbij hebben de diverse betrokkenen oog voor servertoepassingen. ARM houdt met big.little ook juist de mobiele markt voor ogen, waar het groot in is.