Het Britse ARM, waarvan het chipontwerp in het overgrote meerderheid van smartphones en tablets zit, concentreert zich op het nieuwe groeifront van het internet der dingen. Het bedrijf neemt voor een onbekend bedrag het Finse Sensinode over, een pionier op dat gebied.

30 miljard IP-devices in 2020

Steeds meer alledaagse objecten, van auto’s tot koelkasten, van deursloten tot vorken, krijgen niet alleen een minicomputer ingebouwd maar ook IP-connectiviteit, veelal draadloos. Op die manier kunnen steeds meer sensoren realtime informatie doorgeven, bestuurd worden maar ook met elkaar ‘praten’. Dit fenomeen wordt het internet der dingen genoemd en vormt in potentie een schier oneindige groeimarkt. In 2020 zullen in totaal 30 miljard devices internetconnectiviteit hebben, voorspelt marktvorser IHS.

Sensinode is hierin een specialist en voortrekker van verschillende standaarden en specificaties. Communicatie tussen sensoren en ingebedde apparaatjes is namelijk een andere tak van sport dan met ‘reguliere’ pc’s en mobiele devices.

Draadloze, ultrazuinige netwerken

Er wordt relatief weinig informatie uitgewisseld, maar de efficiëntie moet ongeëvenaard zijn. Vandaar exotische netwerkstandaarden als Constrained Application Protocol (CoAP), 6LoWPAN en Zigbee IP, die Sensinode heeft ontwikkeld of aan meewerkt. Met 6LoWPAN kunnen simpele apparaatjes met minimale bandbreedte communiceren via IPv6. Zigbee IP vormt de basis van een draadloos meshnetwerk tussen sensoren en apparaatjes via het ultrazuinige Bluetooth-alternatief Zigbee.

ARM zal techologie van Sensinode gaan aanbieden via het mbed-project.