Het Britse ARM merkt signalen op die erop wijzen dat de zorgwekkende geluiden in de smartphonemarkt van tijdelijke aard zijn geweest. Na een teleurstellend einde van 2013 en mindere verkopen begin dit jaar in vergelijking met voorgaande jaren, zal de vraag weer aantrekken nu Samsung zijn Galaxy S5-topmodel heeft gelanceerd en van Apple wordt verwacht dit najaar met een iPhone 6 te komen.

Meer vraag naar soc's

Volgens CFO Tim Score van de chipontwerper neemt de vraag naar soc's zowel in lage als hoge segmenten toe. Het bedrijf liet over het eerste kwartaal een brutowinst van plus 9 procent noteren, terwijl het vorige jaar nog een stijging van 44 procent geboekt werd. In totaal verdiende ARM in Q1 2014 bijna 118 miljoen euro.

Een teken van hoop: een week na het uitbrengen van de Galaxy S5 smartphone maakte het vlaggenschip van Samsung al deel uit van 0,7 procent van alle actieve wereldwijd Android-telefoons.

In 2013 werden volgens IDC in totaal 1 miljard smartphones verkocht. Volgens dezelfde marktvorser zou de groei in 2014 afzwakken omdat het verzadigingspunt bereikt is - in Europa en de Verenigde Staten zouden mensen tevreden zijn met hun huidige (moderne) smartphone en zijn er te weinig incentives om tot aanschaf van een nieuw toestel over te gaan.