De Franse regering wil zo bewerkstelligen dat ook de minder kapitaalkrachtigen toegang hebben tot het toenemende aantal online overheidsdiensten. Bijna de helft van de Franse bevolking is zelden op internet. Iets meer dan de helft van de Franse huishoudens bezit een pc en 38 procent heeft een internetaansluiting.

Hoewel meer dan de helft van de bevolking, thuis of op het werk, regelmatig online is, blijven vooral de ouderen en de armlastigen achter. Juist die doelgroepen zijn vaak het meest aangewezen op de overheidsdiensten die online worden aangeboden.

Premier De Villepin kondigde daarom dinsdag het plan van de 1-euro-per-dag-pc aan. Leveranciers worden gestimuleerd om een pakket aan te bieden dat bestaat uit een voordelige pc met internetbrowser, beveiligingssoftware, breedbandinternet en indien nodig een computercursus. Voor de armste huishoudens garandeert de Franse regering de prijs van 1 euro per dag.

In 2004 startte de Franse overheid een project waarbij studenten voor 1 euro per dag een laptop konden aanschaffen. In het eerste jaar dat het project liep, steeg het percentage studenten met een laptop van 8 naar 22, aldus de Franse overheid.

Frankrijk stemde dinsdag verder in met plannen om internettoegang op het platteland te bevorderen, door draadloze Wimax-diensten aan te bieden in gebieden waar aanleg van ADSL onrendabel is voor telecombedrijven.