Volgens TechCrunch-oprichter Michael Arrington duurt het veel te lang voordat er een simpele en goedkope webtablet met een touchscreen wordt ontwikkeld. Daarom begint de inmiddels beroemde it-blogger er zelf maar mee.

Weinig hardware

Arringtons droommachine is een "touchscreen machine zo dun als een Macbok Air die Firefox en mogelijk ook Skype draait op een Linux-systeem". De pc is zo dun mogelijk, bevat eenvoudige hardware en heeft slechts een aan- en uitknop, hoofdtelefooningang, ingebouwde camera, eenvoudige speakers en een microfoon. De internetverbinding zou via wifi moeten gaan en de bediening via een iPhone-achtig aanraakscherm.

Doordat de webtablet slechts gebruikmaakt van een browser en eventueel Skype is er weinig hardware nodig, zodat de kosten laag kunnen blijven. Na het aanzetten zou een speciale startpagina van Firefox als interface voor het besturingssysteem kunnen fungeren.

Prototypes

TechCrunch heeft een leverancier ingeschakeld, die beweert de droommachine voor een paar honderd dollar te kunnen bouwen. Als de technologiesite de softwarematige aanpassingen van Linux en Firefox regelt, kunnen de eerste prototypes binnen een maand gereed zijn. Binnenkort publiceert Arrington een eerste ontwerp van de machine, waarna de specificaties voor de hardware worden gemaakt en de software wordt geprogrammeerd.

Het uiteindelijke doel is een webtablet van zo'n 200 dollar. Bij een geslaagde missie worden software en ontwerp vrij beschikbaar gesteld en kan iedereen er een bouwen. De meer dan 500 reacties op Arringtons bouwplannen zijn grotendeels enthousiast. Eén bezoeker stelt zelfs voor de webtablet naar de bedenker te noemen: de iMichael of iMA.