Universal Music, Waner Music en EMI schikten vorig jaar rechtszaken met bedrijven als Napster, Kazaa en Bolt.com. Alleen Napster moest al een schadevergoeding ophoesten van 270 miljoen dollar. De vierde grote platenmaatschappij deed overigens niet mee aan deze rechtszaak omdat Napster eigendom is van Bertelsmann, het moederbedrijf van BMG. De vier grote maatschappijen sloten eveneens deals met YouTube over het verdelen van inkomsten naar aanleiding van beschermd materiaal op YouTube.

Rechtszaken

Een grote groep artiestenmanagers en advocaten probeert nu al maanden te weten te komen wanneer hun cliënten het geld van deze lucratieve deals te zien krijgen en op wat voor manier dit zal gebeuren. Advocaat John Branca, die onder andere Korn, Don Henley enThe Rolling Stones vertegenwoordigde is van mening dat er te lang wordt gewacht: "Er wordt al gesproken over rechtszaken tegen de platenmaatschappijen wanneer zij niet tot betaling overgaan." meldt The New York Post .

Geld op?

Bronnen binnen de maatschappijen hebben laten weten dat 'de grote bazen' aan het nadenken zijn over hoe dit geld moet worden besteed. Volgens hen heeft niet elke artiest recht op een deel en moet er worden uitgerekend in welke mate de artiesten last hebben gehad van de inbreuk op auteursrecht. Dezelfde bronnen hebben laten weten dat de platenmaatschappijen niets hebben overgehouden van de schadevergoedingen, nadat ze de rekeningen rond de rechtszaken hebben betaald.

Experts in rondschuiven van geld

Een, anonieme, bron aan de kant van de artiesten zegt echter dat dat een argument is dat iets te vaak wordt gebruikt in de muziekindustrie: "Geld krijgen van de platenmaatschappijen is nooit makkelijk, maar met de huidige financiële staat van de muziekindustrie is het helemaal moeilijk. De platenmaatschappijen zijn experts op het gebied van het rondschuiven van geld en de artiestenmanagers moeten maar zien hoe zij het deel voor hun cliënten bemachtigen."

Maatschappijen ontkennen

Woordvoerders van de drie labels die de rechtszaken schikten hebben laten weten dat zij geen geld achterhouden. Volgens EMI is het proces van het delen van de Napster en Kazaa-zaken in werking gezet en ook Warner Music beweert dat het doende is het geld van de schikking aan het verdelen is. Universal Music heeft laten weten altijd een deel van schikkingen aan artiesten uit te keren, zelfs als ze daar contractueel niet toe verplicht zijn.