Het Veldhovense bedrijf presenteerde vandaag zijn jaarcijfers en met name de winst is beter dan verwacht. Die kwam uit op 298 miljoen euro bij een omzet van 1,02 miljard euro. De hogere winst kwam grotendeels door een belastingmeevaller, maar volgens het bedrijf zijn de resultaten zo stabiel doordat het minder onderhevig is aan de economische omstandigheden.

Wel worden de resultaten over het nu lopende kwartaal wat minder doordat veel chipfabrikanten bezig zijn met het implementeren van een nieuw proces voor de volgende generatie processoren, zegt Eric Meurice, de ceo van ASML.

Transitie naar 14 nm-proces

Volgens Meurice zijn alle chipmakers nu in de transitie naar het 14-20 nm proces voor het produceren van mobiele chips en daar zijn dadelijk machines voor nodig. Dat heeft in dit kwartaal wel tot gevolg dat de investeringen in machines door de industrie nog wat achterblijft. In de loop van het jaar neemt dat een vlucht, meent Meurice.

Verder verwacht ASML in het tweede kwartaal de eerste machines uit te leveren die de productie mogelijk maken van chips die gebruik maken van de nieuwe extreme ultraviolet licht-technologie. Deze NXE:3300B EUV machine zal de eerste zijn van elf machines die dit jaar uit veldhoven zullen komen. Die elf machines hebben een gezamenlijke waarde van zo'n 700 miljoen euro.

Buiten economische tegenwind

Die twee ontwikkelingen zullen zich voltrekken zonder de invloed te voelen van de macro-economische omstandigheden, zegt Meurice. Dat maakt dan een deel van de lagere omzet uit de markt voor pc-chips goed. Die markt is nog steeds goed voor zo'n 25 procent van de omzet van ASML, maar is vorig jaar zoals bekend gekrompen. Meurice verwacht wel dat die in het tweede deel van het jaar weer wat oppikt. Meurice denkt te profiteren van dan toenemende vraag naar NAND, DRAM en SSD's.

De nieuwste technologie Extreme Ultra-Violet (EUV) wordt zowel door ASML zelf als het bedrijf Cymer ontwikkeld. het Nederlandse bedrijf heeft dit najaar voor bijna 2 miljard euro Cymer overgenomen. EUV geeft chipmakers meer mogelijkheden met minder kosten en met lager energieverbruik. Het productieproces gebruikt lichtgolven om flinterdunne patronen op geïntegreerde circuits aan te brengen. Dit gaat met behulp van een projectielens die een laag met een voorgeprogrammeerd patroon aanbrengt op de onderliggende wafer. Deze techniek wordt begrensd door de golflengte van het licht.

De belangstelling voor de nieuwe technologie is groot. Intel, TSMC en Samsung hebben vorig jaar een groot aandelenpakket gekocht in ASML en zo miljarden euro's gestopt in de productie van EUV-machines.