TSMC en Samsung hebben beide een voorstel gekregen van het Nederlandse ASML. De twee grote chipproducenten mogen meedoen aan het nieuwe investeringsprogramma van de fabrikant van chipproductie-apparatuur. De binnen te halen miljarden zijn nodig voor het ontwikkelen en vermarkten van nieuwe technologie. Daartoe heeft het bedrijf uit Veldhoven 25 procent van zijn aandelenkapitaal beschikbaar gesteld, waarvan Intel inmiddels al de hoofdmoot heeft binnengehaald.

Veel hangt af van beslissing Samsung

Mochten Samsung en TSMC op het aanbod ingaan dan is de complete 25 procent van de aandelen die ASML in de aanbieding heeft verkocht. Dat levert de firma dan in totaal 4,19 miljard euro op, naast nog een investering van 1,38 miljard. Die extra kapitaalinjectie komt dan van de nieuwe aandeelhouders in de periode 2013 tot 2017.

Vooral de beslissing van Samsung wordt in Taiwan met veel belangstelling afgewacht, meldt DigiTimes. Het Zuid-Koreaanse bedrijf is één van de grootste investeerders in fabrikanten van chipapparatuur in eigen land, maar ziet de achterstand op ASML steeds verder oplopen. Dat is juist in het voordeel van de Taiwanese fabrikanten als TSMC en UMC, waarvan de laatste naar verluidt eveneens een aanbod van ASML heeft gekregen.

'Enorme impuls' voor Eindhoven

Minister Verhagen heeft in een reactie al gezegd dat de investeringen “een enorme impuls" betekenen voor de regio Eindhoven. Het levert naast banen veel kennis op, zegt hij. ASML verwacht dat alleen al de deal met Intel zorgt voor 1000 tot 1200 extra banen bij de chipmaker. Naast uitbreiding voor het bedrijf zelf worden er naar verwachting ook extra banen gecreëerd bij partners van ASML in de regio Eindhoven.