Cymer maakt zogeheten Extreme Ultraviolet-technologie (EUV) voor gebruik op chips, waardoor die meer mogelijkheden krijgen met minder kosten en met lager energieverbruik. ASML zet zoals bekend zwaar in op die volgende generatie microchips en gaat daarvoor de machines leveren aan de topchipmakers van deze wereld. Daartoe behoren onder meer Intel, Samsung en TSMC, die allemaal een flinke investering hebben gedaan in het bedrijf uit Veldhoven.

Het doel van die kapitaalinjectie is het ontwikkelen van manieren om geavanceerde chips te maken. ASML bouwt de machines die fabrikanten gebruiken om processors te produceren. Het Nederlandse bedrijf doet daarom onderzoek naar technologieën die deze machines in staat stellen efficiëntere computerchips te maken om zo de Wet van Moore intact te houden.

Flinterdunne schakelingen

De Wet van Moore stelt dat elke twee jaar het aantal transistors op een geïntegreerd circuit verdubbelt. Intel-oprichter Gorden Moore poneerde deze stelling bijna vijftig jaar geleden en deze wetmatigheid geldt nog steeds. Omdat de grenzen van wat fysiek haalbaar is steeds wordt opgezocht, moet de chipindustrie zich constant blijven vernieuwen om chips te kunnen blijven verkleinen.

De weg naar nóg kleinere chips is via extreme ultraviolet (EUV). Het productieproces gebruikt lichtgolven om flinterdunne patronen op geïntegreerde circuits aan te brengen. Dit gaat met behulp van een projectielens die een laag met een voorgeprogrammeerd patroon aanbrengt op de onderliggende wafer. Deze techniek wordt begrensd door de golflengte van het licht.

ASML en Cymer werkten al samen

ASML en Cymer werken al een tijdje samen en volgens de Nederlanders is “deze fusie een natuurlijke evolutie van die samenwerking in het ontwikkelen van EUV-technologie." De aandeelhouders van Cymer krijgen ieder 20 dollar per aandeel, plus een aantal aandelen in ASML. De betaalde prijs is 61 procent meer dan de gemiddelde beurswaarde van Cymer over de laatste maand.

Behalve de overname van de EUV-technologie krijgt ASML tevens de beschikking over DUV, dat staat voor Deep Ultraviolet. Cymer blijft als een zelfstandige unit bestaan in de Verenigde Staten en ASML zegt verder dat het ook lichttechnologie van andere leveranciers blijft ondersteunen in zijn producten. Volgens Reuters heeft ASML nogal wat “technische uitdagingen" gekend in de ontwikkeling van EUV-machines, wat geleid heeft tot een vertraging in de productie.

'ASML betaalt de hoofdprijs voor EUV-problemen'

Reuters haalt tevens analist Jos Versteeg aan van Theodoor Gilessen, die zegt dat ASML wel de hoofdprijs betaalt, ondanks dat het Veldhovense bedrijf zegt de acquisitie binnen twee jaar te kunnen terugverdienen. Volgens Philip Scholte, analist bij Rabobank, is dit voor ASML wel een hele dure manier om de EUV-business weer op het juiste spoort te brengen.

ASML maakte ook zijn kwartaalcijfers bekend. Het aantal orders is in de laatste maanden teruggelopen en dat zal zijn invloed hebben op de omzet voor de komende drie maanden. Ook Intel, grote klant van ASML, zei tegenvallende resultaten te verwachten in de rest van het jaar door de zwakke vraag naar computers. Volgens de financieel directeur van ASML, Peter Wennink, komt die tegenvaller doordat consumenten kiezen voor goedkopere versies van smartphones en tablets vanwege de economische omstandigheden.

De winst in het afgelopen kwartaal kwam op 275 miljoen euro, 3 miljoen minder dan verwacht. De omzet was wel naar verwachting met 1,23 miljard euro. ASML verwacht in het laatste kwartaal een omzet van een miljard euro.