ASML gaat een nieuw technologisch instituut vestigen in Amsterdam. De hoofdstad won de strijd om het nieuwe instituut van de gemeente Eindhoven. Ook Nijmegen en het Duitse Aken visten achter het net. Amsterdam won vanwege de “doordachte onderzoeksagenda met diepgang en creativiteit”, zo citeert het NRC Handelsblad een woordvoerder van ASML.

Verder hielp mee dat de gemeente Amsterdam liefst 5 miljoen euro stopt in de samenwerking. De Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit stopten er ook nog eens 12,5 miljoen euro in. Daarnaast komt er 25 miljoen euro los van de wetenschappelijke organisaties Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek en de stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie. ASML heeft er zelf 30 miljoen euro voor over. Die bedragen worden uitgesmeerd over 10 jaar.

Onderzoek naar verdere groei Extreme Ultraviolet

Het Instituut voor Nanolithografie (INL) gaat fysieke en chemische processen onderzoeken die nodig zijn voor de verdere ontwikkeling van Extreme Ultraviolet (EUV), de technologie dat nieuwe stappen moet maken in het opvoeren van de snelheid van chips. Daarin is in de afgelopen jaren veel geïnvesteerd. Onder meer Intel en Samsung hebben miljarden gepompt in ASML.

Het instituut gaat vanaf het derde kwartaal van dit jaar van start. Vanaf 2015 wordt het onafhankelijk voortgezet onder auspiciën van FOM in samenwerking met de twee hoofdstedelijke universiteiten. Uiteindelijk moeten er 100 mensen werken. De vestiging is op het Science Park, waar veel andere onderzoeksinstituten zijn gevestigd.