Dat meldt Scott Guthrie, hoofd van de ASP.NET divisie van Microsoft, op zijn weblog. De testversie van MVC (Model-View-Controller) wordt ondersteund door Visual Studio 2008 en de gratis Visual Web Developer 2008 Express SP1, en werkt onder .NET 3.5 en 3.5 SP1.

Het framework maakt het mogelijk om webapplicaties te koppelen aan drie rollen: Model, View en Controller. De eerste geeft de mogelijkheid om de staat van (een aspect van) de applicatie weer te geven. View haalt informatie uit het model en zet het om in een gebruiksinterface, terwijl Controller veranderingen aan een applicatie bijhoudt en eventueel het model aanpast. Tester Martin Heller van Infoworld.com typeerde MVC als het resultaat van een poging om een "ASP.NET ontmoet Ruby" te bouwen.

Voorafgaand aan de bèta zijn vijf previews uitgegeven. De bèta krijgt een expliciete 'go-live' licentie meegeleverd, in plaats van de 'toestemming om live te gaan' met de previews. Daarmee geeft Microsoft toestemming om de bèta in te zetten in een productie-omgeving. Toch wordt de 'bèta' aanduiding gebruikt, omdat "de kwaliteit en het testen zijn opgeschroeft", zo schrijft Guthrie. "Het team denkt dat de functies genoeg zijn doorbakken dat er geen grote wijzigingen meer zullen worden doorgevoerd ten opzichte van de definitieve versie", aldus Guthrie.

Vergeleken met de previews is nu onder andere de 'Add View'-functie geautomatiseerd, en gaat deze hopelijk nog worden uitgebreid voor de releaseversie. Er is een \Script-map toegevoegd aan de root waar Javascriptbestanden in worden bewaard, en vanaf deze bèta wordt jQuery ondersteund. Deze versie heeft verder een binder toegevoegd aan de form post scenario's-funtie, die om kan gaan met standaard .NET types. De form post scenario's zijn over de gehele breedte verfijnd. Bron: Techworld