Assange sprak zaterdagavond via Skype het publiek van het grote technologiecongres SXSW in Texas toe. Hij haalde na een vraag over Facebook uit naar de grote Amerikaanse internetbedrijven. Zij maken volgens hem onderdeel uit van de 'ongekende diefstal van rijkdom van een groot deel van de bevolking door degenen die al veel macht hebben'. "Dit doen ze door informatie over iedereen te stelen. Kennis is macht en op deze manier verzamelen ze veel macht."

'Jullie zijn het product'

Google vormt ook een 'groot probleem', aldus Assange. "Elke dag worden er meer dan 1 miljard Android-apparaten gebruikt. Google weet precies welke dat zijn. Het is een groot probleem dat een paar bedrijven zoveel informatie over iedereen verzamelen. Jullie zijn allemaal het product geworden."

'Obama ook machteloos'

Julian Assange hekelde ook het beleid van de Amerikaanse president Barack Obama, die volgens hem veel te weinig doet om spionagedienst NSA echt te hervormen. Volgens de Wikileaks-oprichter staat Obama aan de kant van de inlichtingendiensten en niet aan die van het volk. Zo heeft hij na alle onthullingen geen medewerkers ontslagen of vervolgd.

"Je zou verwachten dat er iemand ontslagen wordt, iemand gedwongen wordt op te stappen, iemand wordt vervolgd, er een onderzoek gestart wordt of het budget wordt teruggebracht - niets van dat alles is gebeurd sinds de onthullingen door Edward Snowden", sprak Assange.

Maar zelfs als de president zou willen, kan hij niet voor de nodige veranderingen zorgen, vermoedt Assange. De geheime diensten zouden dan belastende informatie over Obama zelf doen uitlekken.

Journalisten als politieke vluchtelingen

Assange noemde journalisten die over het onderwerp 'national security' schijven de 'nieuwe politieke vluchtelingen'. Journalisten Glenn Greenwald en Laura Poitras moeten hun werk buiten de VS doen. Ze lopen bij terugkeer in de VS het risico direct te worden opgepakt.

Dat Greenwald, die over de documenten die door Edward Snowden werden gelekt schreef, nu aan de slag gaat voor een nieuwe site die wordt gefinancierd door eBay-oprichter Pierre Omidyar is volgens Assange veelzeggend. "Omidyar beseft dat zelfs mensen met 8 miljard dollar geen vrijheid meer hebben." Assange zelf zit nog altijd vast in de ambassade van Ecuador in Londen.

Op het hippe social media-congres in Texas staan voor aanstaande maandag Greenwald en de tegenwoordig in Rusland residerende Edward Snowden gepland om te spreken. Daarbij zal het waarschijnlijk opnieuw gaan om exclusief voor het SXSW opgenomen videointerviews.