Tiobe houdt middels een index bij hoe programmeertalen groeien of dalen ten opzichte van de maand ervoor en het instituut noteert een opvallende stijger deze maand in zijn top 10: assembly. Eerder dit jaar brak de taal ook al even in bij de top tien, terwijl hij meestal zo rond de twintigste positie hangt de laatste jaren.

Waarom is assembleertaal weer in de mode? "De enige redelijke verklaring is dat het aantal apparaten dat assembleercode gebruikt toeneemt", zo meldt Tiobe. "Zelfs je tandenborstel of koffiezetapparaat werkt tegenwoordig met assembly."

Directer en sneller

Een programmeertaal als Assembly of C wordt gebruikt om directer instructies aan de hardware te geven. Assembly is in tegenstelling tot de meeste moderne programmeertalen behoorlijk low-level en ligt veel dichter tegen machinetaal aan dan een meer high-level-taal als Java of Swift.

Een andere reden dat assembleertaal meer gebruikt wordt in deze hardware is de performance. Voor devices die realtime moeten reageren op verstouwde data, zoals IoT-gadgets, is een taal met minder voorspelbare vertragingen door bijvoorbeeld geheugensanering fnuikend voor de prestaties.